TEORIJA ZAVJERE

Šogor brz na jeziku: Pokazuje li skandalozna izjava ministra pravo lice vlade premijerke Meloni?

21.04.2023 u 22:03

Bionic
Reading

Talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida našao se pod udarom kritika zbog sporne izjave o 'etničkoj zamjeni' talijanskog naroda. Opovrgavajući optužbu za rasizam, rekao je da poštuje 'etničku' hranu i glazbu, čime si nije puno pomogao

Lollobrigida je član krajnje desne stranke Braća Italije premijerke Giorgie Meloni, ujedno i njezin šogor. Nacionalnu raspravu izazvao je rečenicom iz govora na sindikalnoj konferenciji u utorak. Govoreći o padu stanovništva Italije, Lollobrigida je rekao da se Talijani ne smiju predati ideji etničke zamjene.

'Talijani imaju sve manje djece, zamjenjujemo s nekim drugim. To nije put naprijed', kazao je ministar poljoprivrede.

Italija ima veliki demografski problem. Stope nataliteta desetljećima padaju i sada su među najnižima u EU.

Lollobrigida je naknadno pokušao pojasniti svoju izjavu, objašnjavajući da je u ime talijanske vlade želio ponuditi 'alternativu', pa je naznačio da ima onih koji misle da se manjak djece može supstituirati s više imigranata.

'Po našem mišljenju, umjesto toga, prvi izbor je izgraditi sustav socijalne skrbi koji stvara uvjete za one koji žele donijeti djecu na svijet', kazao je Lollobrigida.

Ipak, činilo se da njegove izjave odražavaju tzv. teoriju Velike zamjene, zavjeru prema kojoj su bijeli Europljani i Amerikanci u svojim zemljama 'zamijenjeni' nebijelim imigrantima. Izraz je skovao i popularizirao francuski pisac Renaud Camus u knjizi iz 2011., a često ga spominju krajnji desničari s obje strane Atlantika - od neuspješnog francuskog predsjedničkog kandidata Erica Zemmoura do voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona, piše Politico.

Budalaština

Upitan je li svjestan da njegove izjave odražavaju rasističku retoriku korištenu u fašističkoj Italiji početkom 20. stoljeća, ministar je u intervjuu za Corriere della Sera rekao da je pogrešno definirati Talijane bojom kože, 'a svatko tko ne razumije razliku između etničke pripadnosti i rase je budala.' 'Poštujem glazbu ili etnička jela bez obzira na boju kože osobe koja svira ili kuha', dodao je.

Korijeni te teorije sežu i dublje, na kraj 19. stoljeća, a kasnije ju je prihvatio Adolf Hitler, čija se zloglasna knjiga 'Mein Kampf' izričito spominje zamjenu 'arijevskog stanovništva' židovskim narodom.

Elly Schlein, čelnica talijanske Demokratske stranke lijevog centra (PD), koja se suočila s antisemitskim napadima zbog svog židovskog porijekla nakon što je u veljači izabrana za čelnicu stranke, osudila je komentare ministra poljoprivrede kao 'gnjusne' i 'neprihvatljive'. Blage kritike stigle su čak i iz redova vladajuće koalicije. Potpredsjednik Senata, Gian Marco Centinaio iz krajnje desne Lige Mattea Salvinija rekao je da je Lollobrigida koristio 'stvarno ružne riječi' i 'pogriješio formu, a često je forma bit'.

O 'Velikoj zamjeni' teoretizirao je i Amerikanac koji je ubio 10 crnaca u Buffalu u SAD-u, dok je počinitelj masakra u crkvi u Christchurchu na Novom Zelandu napisao 'manifest' pod tim naslovom. Zagovaratelj teorije bio je i norveški masovni ubojica Anders Breivik, podsjeća BBC.

  • +5
Francesco Lollobrigida Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Giorgia Meloni još nije komentirala izjavu svog šogora, ali je i sama ranije davala slične izjave. Prije sedam godina rekla je da je na snazi 'etnička zamjena' jer je 'više od 153.000 imigranata, prvenstveno afričkih muškaraca, stiglo u Italiju'. Optužila je tadašnju vlast da želi 'nekontroliranim masovnim migracijama uništiti naš europski i kršćanski identitet'. Također je rekla da su nevladine organizacije koje rade s izbjeglicama ignorirale 'izgladnjele Venezuelce talijanskog podrijetla' u korist plana 'dovođenja ljudi različitih od našeg identiteta'.

Otkako je prije šest mjeseci postala premijerka, Giorgia Meloni dobila je pohvale u zemlji i inozemstvu zbog svog umjerenog stava o nizu pitanja, uključujući podršku NATO-u i Ukrajini. No kritičari upozoravaju da se pravo lice vladajuće koalicije tek sada pokazuje. Nedavno je vlada naložila gradskom vijeću Milana da prestane registrirati djecu istospolnih roditelja. Zastupnici raspravljaju o prijedlogu kaznenog progona parova koji u inozemstvu pokušavaju dobili dijete surogat majčinstvom. Predsjednik Senata Ignazio La Russa našao se na meti kritika u veljači jer je rekao da bi bio razočaran da njegov sin obznani da je gay. Rekao je da bi tu vijest prihvatio 's tugom... to bi bilo kao da je navijač AC Milana'.