PREKIPJELO RADNICIMA

Socijalni bunt se valja splitskim ulicama!

20.01.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Splitskim ulicama zavaljali su se prosvjednici: nekoliko stotina radnika Dalmacijavina u petak je započelo sa svojim svakodnevnim mimohodima, sve dok ne dobiju konkretne odgovore o isplati zaostalih plaća i konačnom početku proizvodnje, a s Brača su zbog prosvjeda u Split doputovali i radnici posrnulog Jadrankamena

U Dalmacijavinu znaju tko bi im trebao biti spasitelj, jer je vlada Jadranke Kosor neposredno prije izbora prodala tvrtku Salamonu Berkowitzu i ujedno mu oprostila oko milijardu kuna dugovanja, no od tada do danas ništa bitno nije se dogodilo. Ugovor o preuzimanju nije potpisan, proizvodnja je potpuno zaustavljena, a puna tri mjeseca radnici nisu primili ni kune. Državna agencija AUDIO pere ruke i tvrdi da nema mogućnosti pomoći, a Berkowitz se ne oglašava...

'Prosvjedovat ćemo sve dok ne dobijemo konkretne odgovore i dok se ne iznađe rješenje', kazao nam je sindikalist Lukica Bucat. Radnici su se šetali od bivšeg pogona tvrtke u Gradskoj luci do zgrade Županije splitsko-dalmatinske i tako namjeravaju svakog radnog dana, sve dok im država kao vlasnik ne isplati ukupno pet zaostalih plaća.

Trajektom iz Supetra pak u Splitu se pojavilo pedesetak radnika Jadrankamena, koji su se prošetali do gotovo dva kilometra udaljene upravne zgrade tvrtke. Željeli su porazgovarati s direktorom Vedranom Vilovićem, s kojim su na ratnoj nozi zbog neisplate plaća, najave masovnih otkaza i stečaja, no naišli su na zaključana vrata.

'Kuc-kuc, ima li koga?', neuspješno je dozivao šef sindikata Tonči Drpić. 'Evo što smo doživjeli. Zaključali su se, zašto se boje ako nitko nije kriv?', zapitao se sindikalist. Nervozni radnici kukali su zbog nepodnošljive situacije i ugrožene egzistencije, no direktoru Viloviću - za kojega su čuli da je bolestan - na poklon su svejedno donijeli bračke mandarine. Da čovjek što prije ozdravi.