ATENA SKRENULA ULIJEVO

Socijalisti ipak ostaju na vlasti u Grčkoj

15.11.2010 u 09:29

Bionic
Reading

Socijalistička stranka Georgea Papandreua odnijela je tijesnu pobjedu u drugom krugu lokalnih izbora održanih u nedjelju te obilježenih iznimno slabim odazivom birača od 50 posto, što je odraz njihova nezadovoljstva uzrokovanog oštrim mjerama štednje i reformama u zemlji

Vladajući socijalisti pobijedili su u većini grčkih regija u kojima su održani lokalni izbori, a Atena je nakon 24-godišnje dominacije desnice nakon drugog kruga 'skrenula' ulijevo.

Kandidati koje podupire vladajući PASOK vode u osam od 13 regija, a konzervativna Nova demokracija u pet, rekao je predstavnik tvrtke koja se bavi istraživanjem javnog mišljenja Singular Logic, koju je za taj posao angažirala vlada.

Na drugi krug izbora pozvano je više od devet milijuna Grka. U prvom krugu izbora socijalisti su osvojili dva guvernerska položaja u 13 grčkih regija, a još su u pet ostvarili relativnu većinu. Osim u 11 regija, u kojima nije bilo pobjednika u prvom krugu, birači su danas odlučivali i o čelnicima u 221 od 325 grčkih gradova i općina.

Vrlo tijesna borba između vladajućeg PASOK-a i Nove demokracije očekivala se u važnoj regiji Atici, u kojoj se nalazi Atena i 30 posto stanovništva Grčke, a ondje su, prema prvim prijevremenim rezultatima, socijalisti u vodstvu. U Pireju je PASOK izgubio, a pobjedu je odnijela desnica.

Grčki premijer George Papandreu je uoči prvog kruga izbora najavio da će raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore ako njegovi vladajući socijalisti pretrpe težak poraz na izborima i ako ne dobije mandat za provedbu oštrih mjera štednje, smanjenja proračunskog manjka i strukturalnih reforma dogovorenih s EU-om i MMF-om u svibnju ove godine. Zbog mjera štednje nije bilo izlaznih anketa.