SLUŽBENA TAJNA

SOA zabranila Karamarku da svjedoči na suđenju Perkoviću i Mustaču

16.02.2016 u 11:25

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko neće danas svjedočiti na suđenju koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo pružanja pomoći u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Münchena

Iako je postojala mogućnost da umjesto dolaska u München Karamarko svjedoči i videolinkom, od toga neće biti ništa, a razloge nesvjedočenja objasnio je za tportal Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

'U pozivu koji je upućen bio je i obrazac koji je trebalo popuniti i u kojem je stajalo da se navedu razlozi ako se ne može svjedočiti. U njima je stajalo da je Karamarko od SOA-e dobio informaciju da ga ne oslobađaju dužnosti čuvanja službene tajne', rekao je Devčić.

Da Karamarko ni na koji način neće biti prisutan današnjoj raspravi zakazanoj za 14 sati, bilo je jasno još prošlog tjedna kada je na upit novinara kazao da mu je SOA zabranila da svjedoči.

'Služba je zabranila da ja svjedočim. Mi smo 2006. izradili jedan dokument koji nalikuje nekakvoj rekonstrukciji one bivše službe državne sigurnosti, tzv. UDBA-e. Kako je jedna osoba iz službe već svjedočila na te okolnosti, a ja sam kao ravnatelj SOA-e bio samo potpisnik tog dokumenta, služba je odlučila da ja ne svjedočim', rekao je u petak Karamarko.

Njemački vrhovni sud pak odbio je tužbu obrane Josipa Perkovića na odluku zemaljskog suda u Muenchenu koji je odbacio zahtjev da se Perković brani sa slobode, rekao je Hini Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo.

"Vrhovni sud je odbacio tužbu bez posebnog obrazloženja", rekao je Nobilo.

On je istodobno dodao kako je Vrhovni sud Njemačke u svojoj odluci kritizirao relativno mali broj ročišta s obzirom na dosadašnje trajanje procesa.
Nobilo je najavio da će se i u slučaju drugooptuženog Zdravka Mustača uložiti zahtjev za ukidanje pritvora i obranu sa slobode.

Sudsko vijeće Visokog zemaljskog suda u Muenchenu odbacilo je u prosincu zahtjev obrane Josipa Perkovića da se njihov štićenik brani sa slobode utvrdivši kako još uvijek postoje dokazi da je Perković upleten u ubojstvo Stjepana Đurekovića kojeg su u srpnju 1982. u Wolfratshausenu pored Muenchena usmrtili dosad nepoznati počinitelji.

Obrana je smatrala kako dosadašnji tijek procesa, koji je započeo u listopadu 2014. i prvobitno je trebao trajati do proljeća 2015., nije iznio dokaze koji bi potkrijepili optužnicu.
Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu od listopada 2014. sudi zbog sumnje u počinjeno kazneno djelov pružanja pomoći u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wofratshausenu pored Muenchena.

Suđenje je nastavljeno u utorak čitanjem iskaza svjedoka i zapisnika nastalh nakon ubojstva Đurekovića 1983. Prvobitno je ročište trebalo započeti saslušanjem svjedoka Jerka Vučkovića koji se nije pojavio pred sudom.