napetosti ne miruju

SNV s državnim tajnikom Milasom odaje počast vukovarskim žrtvama, burno reagirao Penava: To će biti neviđeni skandal u modernoj hrvatskoj državi!

17.11.2020 u 09:22

Bionic
Reading

Srpsko narodno vijeće odat će danas u Vukovaru 'počast žrtvama, koje su građani i građanke Vukovara podnijeli u ratu 1991-1995.' Zbog činjenice da će zajedno s SNV-om na obilježavanju stradanja biti i državni tajnik Zvonko Milas žestoko je reagirao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava

'Ako SNV zajedno s Milasom baci vijence u Dunav za srpske žrtve, to će biti neviđeni skandal u modernoj hrvatskoj državi u Vukovaru. Kakvu nam to povijesnu istinu Vlada ovim činom otkriva?'', kazao je Penava u intervjuu za Media Servis.

Naime, kako je najavljeno Srpsko narodno vijeće danas će 'odat počast žrtvama, koje su građani i građanke Vukovara podnijeli u ratu 1991-1995.'

Delegacija će biti sastavljena od Borisa Miloševića, 'potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, Verana Matića, specijalnog izaslanika predsjednika Republike Srbije, Zvonka Milasa, državnog tajnika, Radojke Mrkšić, članice udruženja „Protiv zaborava“ i njegovog sekretara Veljka Maksića, te Milorada Pupovca, predsjednika SNV-a.

Oni će 17 studenog položit vijenac za stradale Vukovarce i Vukovarčanke srpske nacionalnosti u Dunav na obali (kraj restorana „Tri vrške“) u 11 sati i 30 minuta. Pola sata nakon toga vijenac će položiti na farmi 'Ovčara', 'mjestu torture i zločina nad braniteljima i civilima, deportiranima iz vukovarske bolnice'. Na kraju komemorativnog programa za sve žrtve Milorad Pupovac će s delegacijom zapaliti svijeće u Sabornoj crkvi sv. Nikole u Vukovaru.

Zbog činjenice da će počast odavati i Zvonko Milas već jučer je reagirala dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić, koja je kazala da se osjeća 'izdano i prodano'.

'Cijela Hrvatska prisjeća se žrtava velikosrpske agresije, osim onih koji već godinama 17. studenoga bacaju 'venac' u Dunav i prisjećaju se svih ostalih. A pitam se koji su to ostali? Kome će to gospodin Milas u ime Vlade RH i HDZ-a, čiji je član, baciti vijenac u Dunav!? Očito onima koji su poginuli vršeći agresiju na naš grad… na njegov grad između ostalog', mišljenja je Mujkić.

Navela je i kako je ne čudi što 'netko tamo u Zagrebu' ne razumije koliko godina se mi u Vukovaru zgražavamo nad polaganjem 'venaca' na groblju šajkača ili bacanjem istih u Dunav, ali je čudi što sada 'jedan od nas', skupa s njima, sudjeluje u ovom igrokazu.

'Znači li to da smo sada priznali i to da je za rat u Vukovaru odgovornost podijeljena? Da smo svi jednako krivi?', upitala je Ivana Mujkić te dodala da se 'srami svoje države i iz dna duše se srami stranke čiji je član do prije par mjeseci bila'.