TRIBINA

Sniženi PDV trebao bi zaustaviti otpuštanje novinara

04.04.2013 u 07:58

Bionic
Reading

Pod nazivom 'Zašto niži PDV na dnevne novine?' u Novinarskom domu održana je tribina na kojoj su sudjelovali predstavnici aktualne vlasti, predstavnik Udruge novinskih izdavača, sindikata novinara, predsjednik hrvatskog novinarskog društva, te poznati novinari

Iako prijedlog Zakona za smanjenje PDV-a za dnevne novine na 5 posto tek ide na dva čitanja, član saborskog Odbora za financije i državni proračun Ivo Jelušić ga podržava.

'Država treba učiniti ono što je u njenoj moći, a to je stavi gospodarski subjekt u konkurentan položaj. Na njemu je da taj svoj konkurentan održi i da to smanjenje PDV-a se odrazi na razvoj i održavanje djelatnosti, a ne da ide u privatne džepove', naglasio je Jelušić.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka također je podržao prijedlog smanjenja PDV-a na dnevne novine, a na pitanje zašto se PDV ne bi smanjio na sve novine, odgovorio je.

'Za sve možda nema takve potrebe. Dnevne novine su te koje bi trebale biti informativne i izvjesno javno dobro. One su sadašnjost i budućnost ovog društva i mislim da bi se dnevne novine mogle približiti kulturnim potrebama. Dakle, ako se kultura oporezuje s pet posto, mislim da to zaslužuju i dnevne novine', rekao je Duka.

Predsjednik Udruge novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Boris Trupčević istaknuo je kako bi smanjenje PDV-a zaustavio negativan trend otpuštanja novinara, kojih je prošle godine na burzi bilo prijavljeno 350.

'Ukratko, mi smo izračunali i predočili Vladi da je efekt smanjenja PDV-a za državu nula, ali se čuva zaposlenost, a vjerujem da će se svi složiti da je bolje imati zaposlene ljude, nego ljude koji padaju na teret države', naglasio je Trupčević i dodao kako bi se PDV također trebao smanjiti i na tjednike i mjesečnike.

Smanjenje PDV-a podržao je istaknuti novinar Stojan de Prato, ali je naglasio kako to smanjenje treba uvjetovati.
'Da mediji ispune tu ulogu, ona je da točno i pravovremeno informiraju javnost kako bi građani bili sposobni donijeti obaviješteni izbor. Ako to postignu neka im se PDV smanji', istaknuo je De Prato.

Smanjenje PDV-a na dnevne novine podržali su i ostali sudionici okruglog stola, član saborskog Odbora za informiranje Josip Kregar, predsjednik Sindikata novinara Anton Filić, te novinar i glavni urednik portala H-Alter Toni Gabrić

Svi su također izrazili nadu i da od smanjenja neće profitirati samo izdavači nego i novinari te novinska djelatnost općenito.