DAVID PROTIV GOLIJATA

Snimljena rijetka borba dubinske lignje

29.01.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Na YouTubeu je sredinom siječnja objavljen rijedak video zapis koji prikazuje prve snimke borbe dubinske lignje (Gonatus onyx) s mnogo većom ribom sovom (Pseudobathylagus milleri)

Dubinska lignja živi u sjevernim dijelovima Tihog oceana od Japana do Kalifornije. Njezino tijelo, bez krakova može narasti do dužine od 18 cm. Lignje se, zajedno s hobotnicama i sipama, smatraju najinteligentnijim beskralježnjacima. Neka istraživanja pokazala su da se hobotnice koriste oruđem te da čak imaju sposobnost učenja na temelju promatranja.

Riba sova može narasti do 30 cm, a hrani se malenim školjkašima i meduzama. Kako bi pronašla hranu u mraku velikih dubina, razvila je goleme oči. Živi na dubinama do 6.600 metara

Borba lignje sa znatno većom ribom trajala je gotovo sat vremena, a snimljena je krajem prošle godine iz podmornice na daljinsko upravljanje na dubini od 450 metara u vodama Monterey Baya.

Stručnjaci iz Monterey Bay Aquarium Research Instituta (MBARI) kažu da je lignja paralizirala ribu tako što joj je presjekla kralježnicu.

'Cijelo vrijeme su brzo ponirale u dubinu, a mislim da je i to dio taktike lignje', rekla je Susan von Thun iz MBARI-ja.

Ribe sove često uspijevaju pobjeći lignjama tako što ispuste ljuske i iskliznu iz njihova zagrljaja. No na donjem videu lignja je previše čvrsto obuhvatila ribu. Svojim krakovima uhvatila je i škrge plijena, vjerojatno u nastojanju da ga uguši. Stručnjaci procjenjuju da je tijelo lignje na snimci dugo oko 12 cm, a ribe između 25 i 30 cm.