NEUSPJEŠNO PRIKRIVANJE

Snimke varanja na biralištima - novi viralni hit

20.09.2016 u 11:06

Bionic
Reading

Snimke izbornih prijevara na ruskim biralištima dale su novu dimenziju upozorenjima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da su tamošnji parlamentarni izbori, održani u nedjelju, obilježeni kršenjem temeljnih prava te nedostatkom političkih alternativa. Nadzorne kamere snimile su kako članice biračkih odbora trpaju buntove izbornih listića u biračke kutije dok ih kolegice i kolege zaklanjaju svojim tijelima

Zasad se dvije takve snimke vrte po društvenim mrežama, a jednu je objavio i britanski BBC. O drugom incidentu izvijestili su ruski mediji, javljajući da su nakon objave snimke poništeni rezultati u regiji Rostov na jugu zemlje.

Ella Pamfilova
, predsjednica ruskog izbornog povjerenstva, izjavila je da je u tom slučaju pokrenuta kriminalistička istraga.


Podsjetimo, stranka Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina nadmoćno je pobijedila na nedjeljnim parlamentarnim izborima, čime je Putinu oslobođen put da se za 18 mjeseci četvrti put kandidira za predsjednika države, iako nizak odaziv pokazuje slabljenje entuzijazma za vladajuću elitu.

Prethodne izbore u prosincu 2011. obilježili su masovni prosvjedi, optužbe za manipulacije biračkim popisima i izbornu prijevaru.



OESS: Puno problema

Ilkka Kanerva
, finski parlamentarac i posebni koordinator OESS-a za izbore, rekao je da su promatrači na ovim izborima zabilježili neka poboljšanja, no da je sveukupna slika puna problema.

'Zakonska ograničenja temeljnih prava i dalje su problem. Ako Rusija želi ispuniti svoje demokratske obaveze, potrebno je više prostora za rasprave i civilni angažman', rekao je Kanerva.

'Ograničavanje temeljnih sloboda i političkih prava, snažna kontrola medija i čvrst stisak nad civilnim društvom negativni su utjecaji na izborno ozračje', istaknuo je finski parlamentarac. Dodao je kako slobodniji proces registracije stranaka tek treba rezultirati 'vidljivim političkim alternativama'.