istočna ukrajina

Snimka otkriva ukrajinski zločin? Rusi tvrde da su vojnici pobijeni nakon što su se predali

19.11.2022 u 10:59

Bionic
Reading

BBC javlja da se pojavila snimka s prve crte bojišnice u istočnoj Ukrajini koja prikazuje predaju skupine ruskih vojnika, a koja, čini se, završava njihovom smrću

Rusija je reagirala na snimku optuživši Ukrajinu za pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika, što bi bio ratni zločin. Ukrajina još nije odgovorila na optužbe.

BBC nije uspio iz snimke utvrditi jesu li ruske tvrdnje točne, ali su pokušali napraviti rekonstrukciju što se moglo dogoditi. Incident se zbio u subotu 12. studenog ili ranije u Makijivki, selu na prvoj crti bojišnice u regiji Luhansk.

Kasnije istog dana pojavile su se snimke dronom na proukrajinskim stranicama te se na njima vide tijela nekoliko uniformiranih vojnika kako leže na zemlji u dvorištu jedne farme. Dio snimke također se pojavljuje u videu koji je na internetu objavilo ukrajinsko Ministarstvo obrane o vojnim operacijama u području Makijevka.

Proruski mediji pak tvrde da je vojnike ustrijelila ukrajinska 80. desantno-jurišna brigada te da nije riječ stradavanju od minobacačke granate.

Peta dana kasnije, 17. studenog, pojavilo više snimki, ovaj put snimljenih s tla, na kojima se čuje pozivanje na ukrajinskom jeziku upućeno svima koji se skrivaju u šupi da izađu. Zatim se na snimkama pojavljuju vojnici u ruskim uniformama, a čuju se glasovi koji pitaju jesu li svi vani. Rusko ministarstvo obrane i mediji također su rekli da su zarobljenici Rusi, prenosi BBC.

Ovaj video zatim prikazuje muškarca odjevenog u tamnu odjeću kako izlazi. Čini se da je naoružan i da otvara vatru dok korača naprijed. Ne može se različiti je li muškarac Rus ili Ukrajinac i na što točno puca. Kamera pada dok odzvanja pucnjava, a videozapis završava zamagljenim kadrom.

Rusko ministarstvo obrane osudilo je ono što se dogodilo kao "namjerno i metodično ubojstvo" hicima u glavu više od 10  ruskih vojnika. Dalje se navodi da to "nije prvi niti jedini ratni zločin" ukrajinskih snaga. Ubojstvo ili ranjavanje borca ​​koji je položio oružje i predao se smatra se ratnim zločinom.

Rusija je do sada optužena za višestruke ratne zločine, uključujući ubojstvo civila u Buči. U izvješću objavljenom ovog tjedna, misija UN-a u Ukrajini izvijestila je o zlostavljanju zatvorenika s obje strane. Velika većina oslobođenih ukrajinskih zatvorenika s kojima su razgovarali izjavila je da su bili mučeni i maltretirani te da je devet osoba umrlo.

Za razliku od Rusije, Ukrajina je dopustila pristup zatvorenicima. Neki su misiji ispričali o pogubljenjima po kratkom postupku, kao i o nekoliko slučajeva mučenja i zlostavljanja.