pet minuta pucnjave

Snimka detaljno otkriva što se događalo u Pragu, njezin autor je pravi heroj

21.12.2023 u 21:36

Bionic
Reading

Petominutna snimka koja je u posjedu policije otkriva što se danas događalo u samom centru Praga tijekom masakra koji je počinio 24-godišnji student. Sa snimke je vidljivo da počinitelj nije pucao samo unutar zgrade Filozofskog fakulteta, već i po ljudima koji su prolazili ulicom

Kako piše portal Seznam Zpravy, na snimci se vidi kako muškarac u crnoj odjeći i s dugom puškom u ruci - tipa ZEV 308 Win AR10, kalibra 7,62, šeta nogostupom - ponekad se sakrije iza kamene ograde i puca najmanje trinaest puta. Portal je snimku dobio iz policijskih izvora, no nije je objavio jer nema na nju autorska prava. U snimci je opisano što se sve događalo.

'Sakrio se! Lijeva strana, s moje točke gledišta', autor snimke govori policajcima da pucaju dok snima napadača na hodniku zgrade.

'Puca, puca kroz tu ogradu!', uzvikuje. Čuju se zvukovi, a napadač čuči iza kamene ograde. Na snimci se čuje kako policajac govori u policijski radio. Svojim kolegama javlja lokaciju napadača.

'U kutu je! Uz češku zastavu, u gornjem kutu, na šetnici, kod Filozofskog fakulteta', opisuje lokaciju. Na snimci se vidi da će se napadač udaljiti, a zatim puca. Tada autor videa čini nešto neočekivano. 'Hej, je*ote! Ovdje sam, pucaj ovdje! Dođi ovamo!', pokušava skrenuti pozornost napadača na sebe i mijenja položaj. Policajac mu potom govori da se sakrije.

  • +6
Pucnjava u Pragu Izvor: Profimedia / Autor: Šimánek Vít / ČTK / Profimedia

'Evo me, tu sam! Pucaj ovdje', hrabro će autor snimke. Ljudima oko njega nije se svidjelo što autor snimke radi, ali on je uporan u svom naumu da preusmjeri pažnju napadača na sebe.

'Pa da ne puca po tim ljudima, tamo ima ljudi', kaže on. Ljudi bježe i skrivaju se, ponovno se čuje policijski radio. Policajac javlja da je na ulazu u Filozofski fakultet već patrola. A i hitna je već tamo.

'Treba im reći da mogu ići unutra, da je napadač na krovu', dodaje. U međuvremenu, napadač prelazi na drugu stranu zgrade. Nalazi se pored reflektora na zgradi.

Policajac zatim navodi svoje kolege do mjesta gdje se nalazi napadač. Čuje se kako pristiže sve više policijskih automobila i kola hitne pomoći.

'Preporučujem udarnu snagu: snajperist s mosta, čuje se policajac, a zatim autor snimke opet govori policiji neka puca i intervenira. Zatim napadač ustaje i upire oružje u nekoga na ulici. Čuju se još dva pucnja.

Navodno je u tom trenutku i policija počela pucati, no ostaje nejasno je li i napadač pogođen jer snimka u tom trenutku završava.