STRUČNJAK O MASAKRU U PRAGU

'Nemoguće je sakriti se od ovakvog oružja. Pogodit će metu sa 100 metara'

21.12.2023 u 19:58

Bionic
Reading

Na udaljenosti od šezdeset do osamdeset metara, čak i s prosječnom lovačkom puškom, strijelac će pogoditi metu. Vrlo je teško obraniti se od takve pucnjave, kaže stručnjak za sigurnost Stanislav Kazbunda, predavač stručnih predmeta na Policijskoj akademiji Češke te instruktor streljaštva, komentirajući masakr u Pragu

U razgovoru za češki portal Idnes, kaže kako je jako teško obraniti se od napadača koji puca s optičkim ciljnikom, bez obzira na vrstu puške.

'Čak i da strijelac koristi prosječnu pušku, uobičajeni predmeti dostupni na ulici vas neće spasiti. Tako da nema smisla, na primjer, skrivati ​​se u automobilu. Ne možete se izvući iz takve situacije naprosto zato što ne očekujete pucanj iz daljine. Meta strijelca ne sluti da je u tom trenutku gađana. To je kao streljana', kaže Kazbunda.

Stručnjaka ne čudi što je pucao s krova. 'Ako koristi oružje s dugim cijevima, teško je njime operirati u uskim prostorima. Pozicija na krovu je sigurnija, a mete se nikako ne mogu obraniti', kaže.

  • +6
Pucnjava u Pragu Izvor: Profimedia / Autor: Šimánek Vít / ČTK / Profimedia

Dodaje da oružje poput onoga koji je koristio napadač može precizno gađati čak i do stotinu metara, što je praktički cijelo područje trga. 'Nema nikakve šanse za bijeg', rekao je.

Podsjetimo, više od 15 ljudi ubijeno je u pucnjavi na praškom sveučilištu Jana Palacha u četvrtak, a napadačevo tijelo pronađeno je blizu područja napada, objavila je policija. U pucnjavi je najmanje 30 ozlijeđenih. Područje oko sveučilišta satima je bilo odsječeno, a studenti evakuirani.

Evakuirani studenti nakon masakra u Pragu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

Policija je od ranog jutra tragala za 24-godišnjim mladićem koji je planirao otići u mjesto Hostouň kod Kladna. Prijetio je samoubojstvom, a u 12.45 policiji je dojavljeno da je u obiteljskoj kući pronađen jedan mrtav muškarac. Ubrzo je policija shvatila da je on otac osumnjičenog za pucnjavu na Filozofskom fakultetu, a osumnjičeni je student na istom fakultetu.

Češki mediji navode da je riječ o 24-godišnjem Davidu Kozaku.