MERKEL S ORBANOM

Snažan vjetar u leđa Hrvatskoj

05.05.2011 u 16:33

Bionic
Reading

Nakon duge šutnje, njemačka kancelarka Angela Merkel se danas, nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, čvrsto izjasnila za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ustvrdivši da je 'Hrvatska napravila velike korake naprijed'

Završetak pregovora Hrvatske o konačnom ulasku u Europsku uniju bliži se kraju, iako je još uvijek otvoreno pitanje hoće li se to dogoditi, kako Zagreb priželjkuje, u lipnju. Danas je Hrvatska dobila značajan vjetar u jedra na svom putu prema EU-u, i to od njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je dosad bila relativno suzdržana po tom pitanju.

Merkel se u Berlinu susrela s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, čija zemlja trenutna predsjedava Europskom unijom i koji važi za važnog saveznika hrvatskih europskih težnji. 'Zajedno smo zaključili da je došlo do velikih pomaka naprijed u Hrvatskoj', izjavila je Merkel na zajedničkoj press-konferenciji , dodavši i da je Njemačka oduvijek bila za ulazak Hrvatske u EU. Još je dodala da se raduje ulasku Hrvatske u Europsku uniju, što ne bi trebalo izazvati kritike tamošnje javnosti, kao kancelarkina radost zbog ubojstva Osame bin Ladena.

Orban se nadovezao na Merkel i potvrdio opredijeljenost Mađarske za primanje Hrvatske u Uniju. Dvoje premijera konstatiralo je i da se odnosi između Njemačke i Mađarske vrlo dobri, pa se valjda u skladu s time Merkel pred novinarima nije htjela izjasniti o kontroverznom mađarskom zakonu o medijima.