7,1 PO RICHTERU

Snažan potres pogodio Čile

03.01.2011 u 07:50

Bionic
Reading

Potres magnitude 7,1 po Richteru pogodio je u nedjelju središte Čilea, 171 km južno od Concepciona, grada što ga je snažan potres pogodio u veljači prošle godine, izvijestio je Američki institut za geofizička mjerenja, no upozorenje za cunami nije izdano, prenose agencije

Zasad nema izvješća o žrtvama ili materijalnoj šteti, izvijestili su lokalni dužnosnici.

'S obzirom na vezu između snažnih potresa i cunamija, ustanovili smo da nema nikakve opasnosti od cunamija većih razmjera', stoji u priopćenju Pacifičkog centra za cunamije. 'Unatoč tomu, potresi ovakve magnitude često su uzrok lokalnih cunamija koji mogu uništiti nastambe duž obale, smještene na manje od 100 km od epicentra', dodaje se u priopćenju. Epicentar potresa koji se dogodio u 17.20 sati po lokalnom vremenu bio je vrlo blizu obale u regiji Araucania, 589 km južno od Santiaga, u unutrašnjosti zemlje. Potres se dogodio na dubini od 16 km.

Čile je u veljači bio poprište snažnoga potresa magnitude 8,8 po Richteru, nakon čega je uslijedio cunami. Poginulo je više od 500 osoba, a neka su sela u potpunosti uništena. Šteta je procijenjena na 30 milijarda dolara.