SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

'SMS-ovima se skreće pozornost s bitnog'

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 29.03.2010 12:16
  • Objavljeno 29.03.2010 u 10:36
Ivo Pukanić ubojstvo

Ivo Pukanić ubojstvo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

U nastavku suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića na Županijskom sudu u Zagrebu trebao je svjedočiti zaštićeni svjedok Dušan Erceg, ali s obzirom na zahtjev novog odvjetnika Bojana Gudurića, Andreja Ilića, koji je tražio vremena za pripremu, suđenje je odgođeno do 7. travnja

Na početku današnje rasprave odvjetnik po službenoj dužnosti četvrtooptuženog Željka Milovanovića, kojem se sudi u odsutnosti, Saša Novak, zatražio je od suda da se pročita podnesak odvjetnika optuženih koji se odnosi na medijsku famu stvorenu zbog SMS poruka pronađenih u Pukanićevu iPhoneu.

Odvjetnici su poslali podnesak predsjedniku RH Ivi Josipoviću, premijerki Jadranki Kosor, predsjedniku Hrvatskog Sabora Luki Bebiću, predsjednicima Vrhovnog i Županijskog suda, Hrvatskoj odvjetničkoj komori te Udruzi sudaca. Novak je rekao da treba reagirati s obzirom na očigledni pokušaj vršenja pritiska na sud te da svi optuženi zaslužuju pošteno suđenje.

Sutkinja Ivana Kršul odbila je prijedlog da se podnesak pročita u sudnici s obrazloženjem da u njemu nema prijedloga o kojem treba odlučiti, te da sudnica nije mjesto za javnu polemiku. Nakon izrečenog odvjetnici su podijelili podnesak predstavnicima medijima.

Odvjetnici stali u obranu sutkinje Kršul

U njemu, između ostalog, stoji: 'SMS prijepisi objavljeni u medijima izložili su predsjednicu raspravnog vijeća medijskoj i političkoj hajci u kojoj se brojni sudionici međusobno natječu oštrinom nastupa koja seže sve do zahtjeva za utvrđivanjem njezine odgovornosti.

Kao branitelji okrivljenika u ovom kaznenom postupku, koji je predmetom medijskih i političkih polemika, te zbog opasnog presedana kojim se na najgrublji način zadire u Ustavom i zakonom zajamčenu samostalnost i nezavisnost sudske vlasti, dužni smo javno iznijeti zahtjev za poštivanje Ustava i zakona da bi se osiguralo pravo na pošteno suđenje te poštivanje temeljnih ljudskih prava optuženika.'

Odvjetnici se pozivaju na doktrinu podjele vlasti koja je zajamčena Ustavom i kojom je sudbena vlast, potpuno neovisna i samostalna, jedan od temelja demokracije. Pozivaju se i na Europsku konvenciju o zaštiti prava i temeljnih sloboda, te na Kodeks sudačke etike. 'Bez neovisnog suda nema pravičnog i nepristranog suđenja' - navode odvjetnici.

'Kritičari u opasnosti od kaznenog progona zbog prisile prema pravosudnom dužnosniku'

'Svi sudionici javne polemike kojom su kritizirali rad suda u konkretnom predmetu koji je u tijeku, (...), na najgrublji način su prekršili Ustav, zakonske i podzakonske akte Republike Hrvatske koji jamče samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, (...), a osim toga izložili su se opasnosti od kaznenog progona zbog kaznenog djela prisile prema pravosudnom dužnosniku.' - ističe se u podnesku.

Odvjetnici također podsjećaju da je zapisnik sa SMS prijepisima bio sastavni dio sudskog spisa u istražnoj fazi postupka već od 30. prosinca 2008. godine. 'U vrijeme podizanja optužnice zapisnik je nestao iz spisa predmeta, izdvojen je iako o tom izdvajanju nije odlučilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Kako je riječ o dokumentaciji koja sudu nudi podatke o važnim činjenicama za odlučivanje u ovom predmetu, raspravno vijeće je opravdano prihvatilo dokazni prijedlog da se dokumentacija ponovno uvrsti u sudski predmet.'

SMS poruke očiti interes javnosti

Kako se spis sa SMS porukama samo formalno pročitao na suđenju, dakle nisu pročitane u sudnici kako su ispisane u zapisniku, 'javnost time nije mogla saznati stvarni sadržaj poruka, pa sva tumačenja zainteresiranih sudionika javne polemike o povredi prava osobnosti i privatnosti dopisivanja tijekom suđenja samo su netočne i paušalne tvrdnje'.

'Sasvim je drugo pitanje kako , kada i zbog kojih razloga je navedena dokumentacija dospjela u javnost. Javna polemika je pokazala da postoji velika zainteresiranost za tu dokumentaciju.' - ističu odvjetnici te se ograđuju od 'bilo kakve insinuacije o mogućoj povezanosti s dostavljanjem ispisa SMS-a javnim meidjima' te kažu da nastala situacija škodi interesima obrane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi