ŠOK U EGIPTU

Smrtna kazna za vođu Muslimanskog bratstva i 680 pristaša

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.04.2014 13:54
  • Objavljeno 28.04.2014 u 12:51
Mohamed Badiea

Mohamed Badiea

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Mohamedhph

Egipatski sud u Minyi zatražio je u ponedjeljak smrtnu kaznu za čelnika Muslimanskog bratstva Mohameda Badiea i 682 pristaša Bratstva, a većinu smrtnih kazni izrečenih u ožujku za prvu skupinu od 529 ljudi preinačio je u doživotni zatvor

Smrtna kazna za Mohameda Badiea, vrhovnog čelnika Bratstva, izazvat će napetosti u Egiptu koji je snažno podijeljen otkako je vojska lani svrgnula Bratstvo s vlasti, piše Reuters.

Na smrtnu kaznu osuđeno je 682-oje optuženih, među kojima je i Badie. Osuđeni su za sudjelovanje u nasilnim prosvjedima te ubojstvo i pokušaj ubojstva nekoliko policajaca tijekom nemira Mursijevih pristaša u Minyi 14. kolovoza, na dan kada je u Kairu policija i vojska ubila oko 700 promursijevih pristaša.Na sudu u Minyji up onedjeljak ySud je u ponedjeljak

Presude je izrekao isti sudac koji je 24. ožujka na smrt osudio 529 osoba u samo dva ročišta. Tada je izazvao oštre kritike međunarodne zajednice i Ujedinjenih naroda koji su osudili to najveće masovno suđenje u novijoj povijesti, piše AFP.

Većinu presuda iz ožujka u ponedjeljak je sud preinačio tako što je ukinuo 492 od 529 smrtnih kazni i preinačio ih u doživotni zatvor.

Moćna egipatska vojska svrgnula je u srpnju predsjednika Muhameda Mursija, bliskog Muslimanskom bratstvu.

Žene koje su čekale pred sudom onesvijestile su se kada su čule presude u ponedjeljak.

Smrtna kazna vođi Muslimanskog bratstva

Konačna odluka očekuje se 21. lipnja nakon mišljenja muftije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!