SPORAN MEDIJSKI NASTUP

Smjena srpskog veleposlanika zbog turskih nereda

06.06.2013 u 08:01

  • +6

Turci i dalje prosvjeduju

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Srbijanski šef diplomacije Ivan Mrkić smijenio je u srijedu veleposlanika Srbije u Turskoj Dušana Spasojevića, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MSP) u Beogradu, nakon što je ranije TV postaja B92 neslužbeno izvijestila kako je Spasojeviću iz Beograda naređeno da se povuče s mjesta veleposlanika u iduća 24 sata.

Spasojević je, kako su agenciji Tanjug objasnili u tom ministarstvu, smijenjen zbog kršenja Zakona o MSP-u, koji veleposlanicima zabranjuje da daju izjave srbijanskim medijima, a kao obrazloženje za smjenu navodi se da je on davao izjave za TV postaju B92 i državnu televiziju (RTS), bez odobrenja MSP-a Srbije.

U MSP-u kažu da je Spasojević ovih dana komentirao zbivanja u Turskoj za srbijanske medije i nastavio to činiti, iako je opomenut da na taj način krši Zakon o MSP-u i stoga je danas obaviješten da je smijenjen.
Spasojević je u programu TV B92 opisivao aktualnu situaciju u Turskoj i davao informacije o državljanima Srbije koji rade ili su nalaze u toj zemlji, proteklih dana zahvaćenoj valom prosvjeda i oštrim sukobima prosvjednika s policijom.

U Ministarstvu tvrde i da je Spasojević već opozvan prije nekoliko mjeseci, ali mu je na njegov osobni zahtjev omogućeno da ostane na tom mjestu do kraja lipnja zbog obiteljskih obveza.

Spasojević je za TV B92 odbio komentirati smjenu dok ne bude službeno obaviješten ali je ipak rekao kako, prema važećim propisima koje je donio ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić, ima pravo i obvezu kao veleposlanik davati izjave kada je izvanredna situacija i kada je u pitanju sigurnost građana Srbije.