kritika stožera

Šmit: Covid pacijentima bave se i ginekolozi i radiolozi, mjere su stigle prekasno. Politika i liječnici žive u paralelnom svemiru

01.12.2020 u 13:51

Bionic
Reading

Dr. Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) kazala je da 'već mjesec dana putem medija doslovno vape za postrožavanjem mjera kao i za potrebom da budu neselektivne'

'Izuzeća od pravila koja su važila za sve radila je politika – izbori, Vukovar gdje se “žmirilo” na brojeve ljudi u koloni, na činjenicu da je kamera snimila brojne ljude bez maski pa onda selektivne mjere za okupljanja na političkim skupovima i vjerskim zajednicama. A ovo zadnje opravdanje sa svinjokoljama koje su „krive“ za širenje epidemije apsolutni je vrhunac ludosti', rekla je Šmit za Večernji list, ističući da trenutačna situacija „kontrolira nas, a ne mi nju“.

Smatra da su mjere su stigle prekasno.

'Da se pitalo ozbiljnu struku umjesto politički „korektne“ liječnike koji su išli „niz dlaku“ političkim interesima, odavno bismo povukli potpuno drukčije poteze. Apsolutno mi je nevjerojatno da nijedan član Stožera nije barem jedan dan odlučio obući zaštitnu opremu i ući na COVID odjel ili COVID intenzivnu i vidjeti kako se tamo radi i živi. Ne zbog slikanja u novinama i skupljanja bodova, nego zbog solidarnosti s kolegama koji žive svoj mali pakao u tim bolnicama. Možda bi drukčije razmišljali da su to napravili', napominje Šmit.

Tvrdnju da kontrole nad epidemijom nema potkrepljuje činjenicama da se otvaraju šatori bez zahoda i tople vode da bi se u njih smještali bolesnici, a COVID odjeli se u bolnicama otvaraju preko noći, kao što se „preko noći doslovno ‘love’ doktori i medicinske sestre koji će u njima raditi“.

Navela je da se sada u nekim bolnicama COVID pacijentima s upalama pluća bave ginekolozi, radiolozi, kirurzi, dermatolozi.

'Svi smo mi liječnici, to je točno, no ovo je specifična bolest kojom se trebaju baviti oni kojima su respiratorni sustav i jedinice intenzivnog liječenja „corebussines“. To je otprilike kao da date zubaru da napravi carski rez. Da struka nije toliko napredovala i znanje se toliko umnožilo vjerujte da nam ne bi trebalo ni specijalizacija ni subspecijalizacija', smatra Šmit.

Istaknula je da su se neki od njenih kolega već su se susretali sa situacijama da su morali razmišljati tko će od pacijenata dobiti respirator.

'Politika i liječnici očito žive dva paralelna svemira', kazala je Šmit, dodavši da situacija sigurno neće biti dobra još neko vrijeme jer raste broj hospitaliziranih pacijenata i onih na respiratoru.