SUKOB HNS-A I SDP-A

Smijenjen šef sisačkog gradskog vijeća: Tako su se 1945. sastavljale optužnice

Bionic
Reading

Kako se nakon brojnih razilaženja i međusobnih optužbi s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček (SDP) i očekivalo, na sjednici sisačkog Gradskog vijeća u petak smijenjen je dosadašnji predjednik Vijeća Ivan Đumbir (HNS)

Time je kulminiralo višemjesečno razilaženje između kolicijskih partnera SDP-a i HNS-a. Naime, već su dulje vrijeme čelnici HNS-a izražavali neslaganja s nekim odlukama, pa i optužbe na postupke gradonačelnice.

Vijećnici SDP-a, Laburista i nezavisni u svom su obrazloženju naveli kako je postupak razrješenja proveden 'u cilju zaštite digniteta Gradskog vijeća, demokratskog ozračja rada Vijeća, a posebno zbog kršenja odredbi Poslovnika.' Nisu navedeni konkretni primjeri što je i smijenjeni Đumbir istaknuo.

'Ti su razlozi smiješni. Nekad su se tako 1945. optužnice sastavljale. Istina je da je gradonačelnica od mene prije nekoliko mjeseci tražila da se odmaknem od HNS-ovog dogradonačelnika Vlade Andučića ili će skupiti potpise za moju smjenu. Ja sam ostao uz Andučića jer je čelnik moje stranke, pa je nađeno potrebnih devet potpisa vijećnika koji su pokrenuli moju smejnu. Ti vijećnici moraju tako glasati jer je svatko dobio nešto od gradonačelnice u mandatu', rekao je, kako prenosi Večernji list, Ivan Đumbir.

Kako bi preduhitrio proceduru, Đumbir je podnio ostavku, ali je Ivica Rendulić (Hrvatski laburisti), koji je preuzeo vođenje sjednice, konstatirao kako ostavka nije podnesena sukladno poslovniku. Zbog toga je provedena rasprava i glasovanje o smjeni, kojim su se vijećnici vladajuće koalicije i suradnici (SDP, HSP i nezavisni) izjasnili za prijedlog, dok su vijećnici oporbenog HDZ-a glasovali protiv.

Iako su vijećnici HNS-a i HSU-a bili nezadovoljni nekim odlukama i postupcima gradonačelnice, posebice kada je riječ o smjenama njihovih članova iz upravnih vijeća ustanova, iz nadzornih odbora i s mjesta direkora gradskih trgovačkih društava, nisu napuštali vladajuću koaliciju. Dogradonačelnik Vlado Andučić, koji se inače žalio kako je potpuno odstranjen iz gradskog protokola, to je tumačio borbom za ostvarenje koalicijskog dogovora i programa.