VOJSKA NA ULICAMA

Smijenjen ministar unutarnjih poslova Tunisa

12.01.2011 u 15:38

Bionic
Reading

Tuniski predsjednik smijenio je u srijedu ministra unutarnjih poslova i u iznenadnu obratu najavio oslobađanje iz zatvora svih prosvjednika koji su proteklih dana osuđivali korupciju i nezaposlenost, na što je policija odgovorila nasiljem, a pri čemu je ubijeno više desetaka ljudi, javljaju agencije

Predsjednik Zine al-Abidin Ben Ali, koji je još prije dva dana prosvjednike prozvao zbog terorističkih akcija za koje je rekao da su ih potaknuli 'neprijateljski elementi iz inozemstva', naredio je u srijedu da svi uhićenici budu pušteni iz zatvora, a ministar unutarnjih poslova Rafik Belhadž Kacem smijenjen.

Premijer Mohamed Ganuši najavio je osnutak 'posebnog povjerenstva koje će istražiti korupciju', prenosi agencija AFP.

U prosvjedima bez presedana Tunižani su ustali protiv 20-godišnjeg autoritarnog režima osuđujući visoku nezaposlenost, korupciju i 'represivnu vladu' te zatražili odlazak Ben Alija, koji vlada već 23 godine i koji je još u ponedjeljak naciji uputio obećanje da će otvoriti 300.000 radnih mjesta u dvije godine.

Vojska je u srijedu prvi put raspoređena na ulicama glavnoga grada Tunisa i okolici nakon što je tijekom vikenda policija oružjem odgovorila na prosvjede te su, po službenim podatcima, 23 osobe izgubile život, a udruge za ljudska prava procjenjuju broj žrtava na 50.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton osudila je 'nerazmjernu policijsku uporabu sile' prema prosvjednicima, rekla je njezina glasnogovornica.

'Vlasti moraju jamčiti temeljna prava i slobode kao što su sloboda govora, mišljenja, udruživanja, te poštivati neovisnost pravosuđa', rekla je glasnogovornica Maja Kocijančič, javlja Reuters.

Kocijančić je pozvala da iz zatvora budu pušteni blogeri, novinari, odvjetnici i drugi aktivisti za ljudska prava privedeni jer su sudjelovali u mirnim prosvjedima.

Zabrinutost zbog pretjerane uporabe sile izrazile su u utorak i Sjedinjene Američke Države i pozvale na poštivanje slobode izražavanja i okupljanja građana.

U srijedu su, kako javljaju agencije, Tunižani prosvjedovali i u drugim gradovima u zemlji, a u Gaserinu, 120 kilometara od Tunisa, okupilo se nekoliko tisuća ljudi.