ZANIMLJIVI PODACI

Smanjuje se broj stanovnika u Europskoj uniji: Hrvatska ipak u jednoj stvari prednjači

17.10.2022 u 23:50

Bionic
Reading

Iseljavanja ima i na području Europske unije. Zanimljive podatke objavio je Eurostat na temelju istraživanja koje je provedeno za 2020. godinu. Na smanjenje broja stanovnika utjecala je pandemija

Istraživanje je pokazalo da je do kraja 2020. broj stanovnika Europske unije bio oko 112.000 manji nego na početku godine. Ovo je bio prvi put da je ukupan broj stanovnika u Europskoj uniji pao od početka 1960. Velik utjecaj na to je imala pandemija, ali i prirodno kretanje stanovništva, javlja Dnevnik Nove TV.

Većina regija glavnog grada u Europskoj uniji ima relativno mlado stanovništvo. Ono što je zanimljiv podatak - najnižu srednju dob ima francuska regija Majot. Ima najmlađe stanovništvo s prosječnom dobi od samo 17,7 godina. A prosjek Unije je 44,1.

Što se Hrvatske tiče - prosječna starost u gradu Zagrebu je 42,3 godine, a na Jadranu i u Slavoniji – nešto malo veća od 45 godina.

Osvrnut ćemo se još i na očekivani životni vijek - žene tu bolje stoje, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

  • +40
Turisti u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Očekivani životni vijek žena je 83,2 godine, što je gotovo šest godina više od godina koje prosječno mogu doživjeti muškarci.

Hrvatska je u nečemu najbolja po ovim podacima. Najviše noćenja turista ostvareno je u jadranskoj Hrvatskoj. U 2020. bila je najposjećenija destinacija u Europskoj uniji s 39,1 milijun noćenja u turističkom smještaju. Slijede Veneto u sjeveroistočnoj Italiji (32 i pol milijuna) i španjolska otočna regija Kanari (29,1 milijun).