HDZ NEZADOVOLJAN REZANJEM UREDA

'Smanjivanje državne uprave je kao provođenje Drugog memoranduma SANU'

06.02.2014 u 18:05

Bionic
Reading

Prijedlog Vlade prema kojem bi se broj ureda državne uprave smanjio s 20 na pet nije dobro odjeknuo među zastupnicima oporbe. Dok u HDSSB-u traže veće zahvate kada je u pitanju regionalizacija, HDZ smatra da će se ovakvim postupcima potpuno uništiti sustav državne uprave

'Teško mi je uopće gledati ovaj prijedlog kojim se predlažu izmjene zakona u sustavu državne uprave koji ova Vlada dosljedno kani uništiti, pa tako gledam i na ovaj prijedlog. Ovo mi se više čini kao provođenje Drugog memoranduma SANU nego kao briga o hrvatskoj administraciji', prokomentirao je novi prijedlog bivši ministar uprave, HDZ-ov Davorin Mlakar.

Bauk: Tko je u HDZ-u radio na Drugom memorandumu SANU?

Na spominjanje Drugog memoranduma SANU u kontekstu smanjivanja ureda državne uprave odmah je reagirao i ministar uprave Arsen Bauk.

'U članku 31.e Statuta HDZ-a Hrvatska je podijeljena u 'skupine županija' koje se u dobroj mjeri poklapaju sa 'skupinama županija' koje obuhvaćaju Uredi državne uprave. Tko je dakle u HDZ-u radio na Drugom memorandumu SANU pitanje je sad', napisao je Bauk na svom Facebook profilu.

Kako kaže, Vlada pri formiranju novih tijela državne uprave uopće ne pokazuje ozbiljnost. 'Tijela državne uprave naziva brojevima, brojčanim oznakama, to sam prvi put vidio, a po našoj praksi, imat ćemo ured 1, 2, 3, 4, 5. A drugo, čini mi se da je to na putu onoga što je Vlada počela govoriti o regionalizaciji države jer 20 ureda koji su obavljali poslove državne uprave spaja u pet, a to mi se čini kao uvođenje njihove ideje o pet regija u Hrvatskoj. To su već probali učiniti u izmjenama Ustava', kazao je Mlakar.

HDZ-ova ideja je bila da se napravi decentralizacija poslova državne uprave, odnosno da se dodatno opterete uredi državne uprave da rade sve poslove državne uprave u prvom stupnju. 'Ne da ih spajamo i ustvari im uzimamo nadležnosti, centraliziramo, što radi ova Vlada. Pa i nedavno smo imali Zakon o državnom inspektoratu kojim je on ukinut, pa su inspekcijske službe prešle u pojedina ministarstva - umjesto da se poslovi državne uprave približavaju građanima, ova Vlada radi upravo suprotno', kaže Mlakar.

S prijedlogom smanjivanja ureda državne uprave u HDSSB-u su djelomično zadovoljni. 'Zalažemo se za regionalizaciju na veliko. Konačno bi sve stranke, a posebno vladajuća koja je to najavila u Planu 21, trebala provesti svoj program, a to je da ovakav ustroj i ovolik broj jedinica lokalne samouprave ne funkcionira i guši sustav. Treba konačno donijeti političku odluku, a nakon toga stručnu, gospodarsku, financijsku itd.', rekao je Josip Salapić.

Upitan kako gleda na ideju da ti uredi državne uprave budu u manjim gradovima, Salapić je kazao: 'Treba nam šira politička rasprava, a treba uzeti četiri najveća grada i raspraviti koji bi to drugi gradovi bili'.