PROTIV ODLUKE HZZO-A

Smanjenje naknade novi udar na ljekarnike

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.06.2009 16:04
  • Objavljeno 03.06.2009 u 14:47
ljekarna

ljekarna

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) izrazila je oštro neslaganje s posljednjom odlukom HZZO-a, donesenom bez pozitivnog mišljenja i suglasnosti Komore, kojom se smanjuje ljekarnička naknada po receptu sa 7,30 na 7,15 kuna.

Sve to se događa u situaciji kad je naknada, ističe se, već bila na preniskoj razini u odnosu na ostali dio zdravstva, a s obzirom na nedavno povećanje opsega poslovanja u ljekarništvu.

Time se nastavlja negativni trend u odnosima prema ljekarništvu, jer se dugovanja i manjkovi u zdravstvenom proračunu prebijaju preko leđa ljekarnika, a odluke koje se tiču ljekarničke djelatnosti donose se mimo volje ljekarnika.

Ljekarnici ionako već duže vrijeme imaju problema zbog rastućeg dugovanja HZZO-a za lijekove na recept, a taj posljednji udar mogao bi imati ozbiljnije posljedice na poslovanje i opstanak pojedinih ljekarni i sigurnu opskrbu lijekovima hrvatskih građana, mišljenja su u Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan, ističe u priopćenju, da HLJK i ljekarnici podržavaju reformu zdravstva i sve mjere koje poboljšavaju djelovanje zdravstvenog sustava, te dosljedno provode sve donesene reformske mjere. Stoga ne možemo prihvatiti da se ljekarnicima umjesto realnog vrjednovanja ljekarničkog rada smanjuje vrijednost boda, a istovremeno se opterećuje dodatnim poslovima i dodatnim gubicima vezanim za snižavanje cijena lijekova, istaknuo je Portolan u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi