prosvjed na markovu trgu

'Sluškinje' pred Vladom: Hitno primijeniti Istanbulsku konvenciju

23.05.2018 u 12:22

Bionic
Reading

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske obučene kao sluškinje prosvjedovale su na Markovom trgu, a od Vlade traže da što hitnije implementira odredbe Istanbulske konvencije

'Okupile smo se da podsjetimo Vladu na implementaciju Istanbulske konvencije. Sinoć je život izgubila još jedna žena od rodno uvjetovanog nasilja u obitelji i to je već treća ubijena žena od kada je ratificirana Konvencije. Okupile smo se da poručimo Vladi da je implementacija odredbi iz Konvencije bitna', rekla je za N1 aktivistkinja Lana Bobić.

Aktivistice su se okupile, objasnila je, kako bi doznale što je Vlada napravila da bi se konvencija implementirala. Zatražile su i bolju sudsku zaštitu žena kao i njihovu zaštitu pri centrima za socijalnu skrb te oštrije sankcije za nasilnike. Istovremeno su upozirile, donosi N1, kako nema puno organizacija koje se bave rehabilitacijom nasilnika te da oni koji su i upućeni u rehabilitaciju najčešće ju ne završe.

  • +3
Aktivistice Ženske mreže Hrvatske traže hitnu primjenu Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

O prikupljanju potpisa za referendum za otkazivanje Istanbulske konvencije, Bobić je dodala kako smatra da je to pitanje protuustavno.

'Žao mi je vidjeti da se toliko energije troši na nešto što nije moguće, umjesto da se sva energija troši na implementaciju mjera tako da se žene zbiljski zaštiti od nasilja', zaključila je ona.