KALAŠNJIKOV U MAKARSKOJ

Slučajnom ubojici dvije i pol godine zatvora

13.03.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Na dvije i pol godine zatvora osuđen je na Županijskom sudu u Splitu Vedran Roso (42) iz Promajne zbog ugrožavanja sigurnosti pucanjem iz kalašnjikova u srpnju 1995. godine u Makarskoj, kada je od krhotina rikošetiranog metka poginula Marijana Blažević (17)

SPLIT - Sudsko vijeće prihvatilo je stav tužiteljstva kako se radilo o neizravnoj namjeri, ali je išlo ispod minimuma od tri godine zatvora propisanog za navedeno djelo zbog niza olakotnih okolnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Roso nije osuđivan, nije nasilan, te večeri je bio napadnut nakon što se uključio u sukob kako bi pomogao rođaku i ima dvoje maloljetne djece. Kao otegotnu okolnost sudsko vijeće mu je ocijenilo što u prijelomnom trenutku, kada je uspio umaknuti napadačima, umjesto da se skloni, on uzima oružje i vraća se.

Do pucnjave je došlo 9. srpnja pola sata iza ponoći kada se Vedran Roso ispred bistroa “Vedran” uključio u prepirku između Marija Rose i Josipa Mandića.

Nakon tučnjave s Mandićem, Roso je otišao u stan na kat iste kuće, uzeo kalašnjikov kalibra 7,62 mm i s vrha stepenica ispalio pet hitaca prema ulici. Prometnicom je tada prolazio automobil sa sedam osoba, među kojima je bila i Marijana Blažević koja je od krhotine metka zadobila strijelnu ranu grudnog koša. Još tri osobe iz vozila su lakše ozlijeđene.