SANADER KANO KLISURINA

'Slučaj Veliki maestro vodi se iz Banskih dvora'

13.01.2009 u 16:18

Bionic
Reading

Obrana optuženih za malverzacije u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) ustvrdila je danas da na jučerašnjem suđenju u slučaju Veliki maestro odvjetnici nisu prvi spomenuli ime premijera Sanadera, već da je ono bilo izrečeno u snimkama, odnosno dokazima koji su izvedeni u sudnici

'Ime premijera Sanadera nije spomenula obrana. To ime je bilo izgovoreno u sklopu dokaza koji je proveden, a pravo je obrane da ukaže na ono što se na CD-u nalazilo', kazala je odvjetnica Višnja Drenški Lasan koja u jednom od najvećih antikorupcijskih postupaka zastupa bivšeg potpredsjednika HFP-a Roberta Pešu

Ponovila je da odvjetnici nikada nisu imali priliku dobiti sve tajne USKOK-ove snimke na kojima pouzdanik Joško Kuzmanić razgovara s nekim optuženicima, zbog čega se, kaže, ni nisu mogli kvalitetno pripremiti za raspravu.

Isti se slučaj, kaže, ponovio i danas kada su trebali preslušati tajno snimljen razgovor čiji transkript nikada nije načinjen.

Odvjetnik prvooptuženog Josipa Matanovića, Branko Šerić, ocijenio je da je Vlada jučerašnjim priopćenjem u kojem je ustvrdila da se spominjanjem premijerova imena želi skrenuti pozornost s bitnih stvari u postupku na nedozvoljen način uključila u postupak i nedozvoljeno komunicirala s obranom i braniteljima.

'Simptomatično je da Vlada analizira dokazni materijal kao da je netko od njih prisustvovao glavnoj raspravi', kazao je Šerić, pojašnjavajući da se zbog toga usprotivio odluci sudskog vijeća da se obrani uskrati pravo da prigovara sadržaju snimki.

Sutkinja Ivana Kršul obranu je izvijestila da će ubuduće moći prigovarati jedino na kvalitetu tajnih snimki ili njihovu neusklađenost s policijskim transkriptom. No predstavnica USKOK-a Ksenija Pavić tvrdi da sud ni na koji način obrani nije ograničio njihova prava.

'Obrana je kao i optužba imala pravo prigovora koje je dosad zloupotrebljavala jer je komentirala i analizirala utvrđene činjenice. Budući da je obrana tu mogućnost dosad zloupotrebljavala sud je sada jasno i glasno rekao na koji način prigovore dopušta', kazala je tužiteljica, ističući da pojedini branitelji u nedostatku pravnih argumenata cijeli slučaj nastoje ispolitizirati.

Ivo Sanader danas je odbacio Šerićeve tvrdnje da se slučaj Veliki maestro vodi iz Banskih dvora, prenosi Hina. Ocijenio je da je riječ o pokušaju obrane optuženih da pronađe alibi za svoje klijente te naglasio da to neće pokolebati HDZ u borbi protiv korupcije.

'Ne samo da nas to neće pokolebati, nego će nas dodatno očvrsnuti u borbi protiv korupcije. U toj će borbi HDZ prednjačiti i neće me pokolebati spominjanje mene, moje supruge, potpredsjednika Polančeca ili bilo kojeg člana HDZ-a', naglasio je Sanader.