SASTANAK U BERLINU

'Slučaj Perković neće utjecati na odnose Hrvatske i Njemačke'

14.01.2014 u 18:07

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić i njezin njemački kolega Frank-Walter Steinmeier zaključili su nakon prvog službenog susreta u utorak u Berlinu kako su uzajamni odnosi dobri te su naglasili kako pravni proces oko izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača neće narušiti dobre bilateralne odnose.

"U ovom trenutku je Hrvatska, primjenjujući zakonodavstvo tj. stupanje na snagu Europskog uhidbenog naloga, u proceduri rješavanja cijelog slučaja u okviru pravosuđa i u skladu s tim odlukama će se i postupiti. To ni na koji način neće utjecati na odnose bilo s Njemačkom bilo s Europskom unijom kakva god bude odluka, s obzirom na to da se radi o poštivanju procedure. Nitko nikada nije inzistirao na nekoj specifičnoj odluci nego samo na poštivanju procedure a to se sada radi“, ocijenila je Vesna Pusić nakon razgovora s Frank-Walterom Steinmeierom

I njemački ministar vanjskih poslova je zaključio kako nema razloga da "ova dva pravna slučaja" utječu na dobre bilateralne odnose Hrvatske i Njemačke. "Radi se o stavu Hrvatske u pitanju europskog uhidbenog naloga i pridržavanja europskih standarda. Hrvatska ispunjava te uvjete, i shodno tomu to neće naškoditi bilateralnim odnosima", zaključio je Steinmeier.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova zahvalila je prije toga svom domaćinu na "fantastičnom prijemu" i "neobično interesantnom razgovoru". "Ovo je naš prvi susret ali je zvučao kao početak jedne odlične suradnje i kao da zapravo nastavljamo davno započeti dijelog", rekla je Vesna Pusić nakon razgovora sa svojim kolegom.

"Razgovarali smo o bilateralnim odnosima ali i o regiji jugoistočne Europe koja je za Hrvatsku od posebnog interesa", rekla je Pusić.

Steinmeier je ukazao i na to da je tijekom razgovora s Pusić bila tematizirana i ovogodišnja objetnica Prvog svjetskog rata što je izvrsna prilika, kako je rekao, da se ukaže i na potrebu nastavka procesa stabilizacije područja jugoistočne Europe.