nesavjesno liječenje

Slučaj Maškarin otišao u zastaru, odbačena optužba protiv liječnika

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 26.01.2018 10:51
  • Objavljeno 26.01.2018 u 10:39
Miroslav Maškarin

Miroslav Maškarin

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Zbog zastare je zaključen postupak protiv umirovljenoga riječkog kirurga Branka Popovića na Općinskom sudu u Rijeci zbog nesavjesnog liječenja iz nehaja, odnosno nanošenja teških ozljeda Miroslavu Maškarinu s Raba pri operaciji uklanjanja slijepog crijeva te je Popović nepravomoćno oslobođen optužbi.

Zastara u ovom predmetu zahvaljujući promjeni zakona nastupila je još 2014. godine. Naime, kirurg Branko Popović bio je nepravomoćno osuđen sredinom rujna 2011. godine na Općinskom sudu u Rijeci na osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Maškarinu je u srpnju 2006. godine, tada 21-godišnjaku, pri laparoskopskoj operaciji odstranjivanja slijepog crijeva probijena trbušna aorta te mu je zbog gubitka krvi nepovratno oštećeno tkivo pa mu se morala amputirati noga. Uz to, teško mu je oštećen i dio unutarnjih organa.

 Kirurga Popovića teretilo se da je nedovoljno oprezno uvodio operativni instrument troakar te probio aortu.

Branko Popović

Branko Popović

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Temeljem žalbi je Županijski sud u Rijeci u listopadu 2012. godine ukinuo presudu i vratio predmet na novo suđenje, koje je počelo u svibnju 2013. 

No, početkom te godine je na snagu stupio novi kazneni zakon po kojem se za ovakvu vrstu kažnjivih djela predviđa najdulja zatvorska kazna od godine dana, za razliku od dotadašnjih kazni u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Sukladno tome, utvrđeno je da je zastara nastupila još u srpnju 2014. godine te je sutkinja Općinskog suda u Rijeci Brankica Grgurić u četvrtak zaključila dugotrajni sudski postupak.  

  • +2

Miroslav Maškarin

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!