RONČEVIĆ NEMA ŠANSE

Slučaj Kamioni ne može se razmatrati na VNS-u

03.06.2011 u 12:19

Bionic
Reading

Nakon što su predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor sazvali sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navoda bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, jučer ju je zatražio i bivši ministar Berislav Rončević. Kako je za slučaj Kamioni već nepravomoćno osuđen, nema gotovo nikakve šanse da se i njegov slučaj nađe na VNS-u

Bivši ministar obrane i aktualni saborski zastupnik HDZ-a Berislav Rončević smatra da bi VNS trebao raspravljati i o njegovom slučaju: 'Ne znam zašto bi se Vijeće bavilo Linićem, a ne bi se bavilo Rončevićem. Ako je već netko otvorio pitanje o ovakvim predmetima, onda kao građanin imam pravo na jednaki tretman kao i drugi kolega saborski zastupnik.'

Ipak, čini se da nema isto pravo. Naime, Rončević je prije nekoliko mjeseci nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog pronevjere 10,2 milijuna kuna u Ministarstvu obrane.

Prema mišljenju Sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, dokazano je da su Rončević i njegov tajnik Ivo Bačić počinili kriminalno djelo kada su u odabiru kamiona na javnom natječaju izabrali skupa vozila tvrtke Eurokamion. Naime, vijeće smatra da su pogodovali toj tvrtci jer su za 10,2 milijuna kuna manje mogli naručiti iste kamione, ali od tvrtke Man Importer.

Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović u razgovoru za tportal pojasnio je zahtjev svog branjenika Rončevića: 'Ne tražimo da VNS ispita činjenice koje su iznesene na sudu, nego događaji koji su bili prije pokretanja postupka protiv Rončevića. Ako je vjerovati Polančecu, bilo je tu puno razgovora o predmetu Kamioni s ravnateljem policije Oliverom Grbićem.'

Podsjetimo, bivši potpredsjednik Vlade prije dva tjedna je izašao u javnost sa svojim viđenjem suradnje ravnatelja policije Grbića i vrha HDZ-a. Tvrdio je da je Grbić izvještavao Hebraga, Šeksa, Kosor i Sanadera o istragama koje se vode protiv HDZ-ovaca te im savjetovao da se 'obrane' pisanjem prijava protiv oporbenjaka. U svemu tome, kao glavni primjer navodio je Grbićevo izvještavanje vrha HDZ-a o slučaju Kamioni protiv Rončevića.

'Čekamo unutarnji nadzor MUP-a, pa ću, ako se utvrde nezakonitosti u postupanju ravnatelja policije, kao Rončevićev branitelj reagirati', najavio je Vilajtović.

Iz Ureda predsjednika doznajemo da predsjednik Ivo Josipović nije ni razmatrao mogućnost da se Rončevićev slučaj nađe na jednoj od sjednica VNS-a jer je taj postupak na sudu. Sve drugo bilo bi, kažu, miješanje u sudski postupak.

Rončević se, dakle, žalio Vrhovnom sudu koji bi za oko godinu dana trebao odlučiti je li kazna koju mu je dodijelio Županijski sud primjerena.