IVAN ŠIMONOVIĆ:

Slučaj 'kamioni' mora se raščistiti zbog ugleda RH

31.07.2009 u 17:32

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović istaknuo je danas u povodu podizanja kaznene prijave protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova tadašnjeg pomoćnika Ive Bačića da se slučaj 'kamioni' mora raščistiti zbog ugleda hrvatskih oružanih snaga, policije i pravosuđa, te Hrvatske kao države

ZAGREB - "Ako Hrvatska želi biti pravna država, onda nitko ne može biti iznad prava, a slučaj 'kamioni' mora se raščistiti zbog ugleda hrvatskih oružanih snaga, policije i pravosuđa, te Hrvatske kao države", naveo je ministar Šimonović u pisanoj izjavi za Hinu.

Podnoseći kaznenu prijavu policija je ocijenila da postoji osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo, a daljnje postupanje u tom predmetu preuzima pravosuđe pri čemu vrijedi pretpostavka nevinosti sve dok se pravomoćnom presudom ne dokaže suprotno, kazao je.

Kako se radi o prijavi za djela iz njegove nadležnosti, USKOK će procijeniti postoji li osnova sumnje, a ako ocijeni da je ima, pokrenut će istragu, odnosno podnijeti optužnicu na potvrdu.

Šimonović je dalje naveo da su razlike između zaključaka saborskog povjerenstva i kasnije podnesene kaznene prijave pokazatelj neovisnosti i profesionalnosti policije i USKOK-a. Dodao je i da je saborsko povjerenstvo imalo drugačiji mandat, izvore saznanja i tehnike i metode postupanja nego policija i USKOK.

"Na postupanje u tom slučaju primjenjuju se novi Zakon o policijskim ovlastima i Zakon o kaznenom postupku, za koje vjerujem da će omogućiti brzo i učinkovito postupanje te pomoći da se definitivno razriješe sve dileme", ističe se u izjavi ministra pravosuđa Ivana Šimonovića.