NEPOŽELJNI AGROKOR

Slovensko ministarstvo financija protiv prodaje Mercatora

16.12.2011 u 18:41

Bionic
Reading

Zbog medijskih špekulacija da koncern Agrokor i vlasnici 52 posto dionica slovenskog Mercatora uskoro završavaju pregovore i da bi idućeg tjedna mogao biti potpisan kupoprodajni ugovor slovensko ministarstvo financija u petak je ponovilo već više puta izraženo mišljenje da ta operacija ne bi bila dobra za Sloveniju.

Naše je stajalište nepromijenjeno - budući da Mercatorova mreža osigurava dostupnost naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda masi slovenskih potrošača, njegovo moguće neprijateljsko preuzimanje imale bi velike i negativne posljedice na poljoprivredu i agro-industriju, bankovni sektor, ukupnu gospodarsku aktivnost, tržište rada i proračunski deficit, navelo je ministarstvo financija u izjavi za javnost koju je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

'Brižljivo pratimo i proučavamo različite potencijalne posljedice preuzimanja Mercatora, bilo ono uspješno ili neuspješno. Na osnovi naših zaključaka reagirat ćemo na odgovarajući način, a javnost ćemo o tome obavijestiti pravodobno i korektno', navedeno je u priopćenju u kojemu se također dodaje da će se slovenska vlada i službeno suprotstaviti mogućem odobrenju kredita za Agrokorovu kupnju Mercatora u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) ako bi to pitanje došlo na dnevni red te ustanove čija je članica i Slovenija.

Direktorica ljubljanske SKB banke Cveta Selšek
, koja u poslu dogovaranja vlasnika Mercatora i potencijalnog kupca zastupa interese uprave Mercatora, izjavila je za STA da ništa ne zna o navodnom potpisivanju kupoprodajnog ugovora sljedećeg tjedna te da uprava Mercatora o tome nije dobila nikakvu obavijest od prodajnog konzorcija u kojem su banke i Pivovarna Laško (PL), a koji pregovaraju o prodaji svojih dionica.

Selšek je rekla da uprava Mercatora još nije dobila zadovoljavajući odgovor banaka i PL-a glede potrebne razine zaštite Mercatorovih interesa prije nastavka prodajnog procesa.

Kako prenose slovenski mediji, protiv prodaje Mercatora Agrokoru je i ministar poljoprivrede Dejan Židan koji nije uvjeren da Agrokor ima dovoljno sredstava za kupnju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, a uz to se pozvao i na nedavnu ocjenu državne agencije za upravljanje državnom imovinom (AUKN), koja je također protiv prodaje slovenskog trgovca hrvatskom konkurentu i razmišlja o vraćanju dijela dionica Mercatora u okvir državnih fondova.

O pitanju prodaje Mercatora koncernu Agrokor u četvrtak se, na margini sastanka s novinarima, izjasnio i predsjednik države Danilo Tuerk, javljaju slovenski mediji. Tuerk je rekao da svaku takvu moguću odluku treba dobro odvagnuti i da za to treba preuzeti političku odgovornost.

Slovenski sindikati, javljaju slovenski mediji, za idući utorak namjeravaju protiv prodaje Mercatora prosvjedovati pred sjedištem vlade u Ljubljani.