PROPAST POLITIČKOG RJEŠENJA

Slovenski stav o granici uobličio Badinter?

09.02.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Da je političko rješenje graničnoga spora Slovenije s Hrvatskom nemoguće dokazao je i najnoviji broj Sinfa, glasila slovenske vlade na engleskom, koji je danas stigao bruxelleskim dopisnicima i diplomatima

BRUXELLES - Pod naslovom 'Slovenija mora ustrajati u svojim zahtjevima prema Hrvatskoj' Sinfo opravdava blokadu hrvatskoga pristupa Europskoj uniji tvrdnjom da je Ljubljana 'ispravno utvrdila' da Hrvatska svojim pregovaračkim polazištima 'nasrće na slovensko ozemlje', prenosi Večernji list

Hrvatsku optužuje da 'svoju političku ljutnju pretvara u nacionalističku kampanju protiv Slovenije' te hvali Pahorovu odluku da blokadom 'zaustavi sadašnju hrvatsku politiku prema Sloveniji, punu obmana, nedosljednosti i političkih igara koje oštećuju povijesno dobre odnose' dviju zemalja, s ciljem da 'na Sloveniju preusmjeri pozornost s niza unutarnjih skandala i nezadovoljstva hrvatskih građana'!

Posezanja za hrvatskim ozemljem Sinfo opravdava 'podjelom povijesne katastarske općine Piran'. 'Cjeloviti Piran' bi, napominju - iako još ne i izričito zahtijevaju - trebao obuhvati i Kaštel i Savudriju, ali Sloveniji, tvrde, svakako pripada '113 hektara južno od rijeke Dragonje', koje 'Hrvatska nastavlja okupirati”. Čini to 'krivotvoreći katastarske zapise općine Buje, nezakonitom izgradnjom graničnoga prijelaza na rijeci Dragonji, te uvođenjem policijskih provjera 80 Slovenaca koji tamo žive'!

Sinfo dodaje da 'Hrvatska nasilno odbacuje povijesno pravo Slovenije na Piranski zaljev, uključujući dio mora na zapadnoj obali Istre, sve do otvorena mora', i to 'temeljem nekih odabranih odredba Konvencije UN-a o pravu mora'.

'Kako da nazovemo politiku koja se boji pravde?', pita Sinfo.

Sinfu se omaklo i ovo: 'Tražeći suglasnost za određenje morske granice, Slovenija je pristupila sa stavom koji je uskladila s bivšim francuskim ministrom pravosuđa Robertom Badinterom, glede kopnene granice'. Pomalo nejasno, ali ipak jasno: uobličenje svojega zahtjeva Ljubljana je naručila od Badintera! I kako da on sada bude nepristrani arbitar?