OBJAVITI ILI NE OBJAVITI

Slovenski prijepori o arhivima Udbe

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.01.2011 21:12
  • Objavljeno 31.01.2011 u 21:08
Borut Pahor

Borut Pahor

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor sazvao je za srijedu sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka i predsjednika zastupničkih klubova o problemu dostupnosti arhivske građe tajnih službi iz vremena bivše Jugoslavije, a jedna od oporbenih stranaka naknadno je predložila da se na sastanak uvrste i slovenske pripreme za arbitražu s Hrvatskom

Sastanak o problematici čuvanja arhiva slovenske Službe državne sigurnosti u vrijeme bivše Jugoslavije predložila je Slovenska demokratska stranka (SDS). Pahor je u ponedjeljak pristao i sazvao takav sastanak, ali je odbacio tvrdnje te stranke da bi ravnatelj Slovenske obavještajne službe SOVA i direktor državnog arhiva trebali dati ostavke, jer su na dio materijala o djelovanju tajnih službi za vrijeme bivše SFRJ stavili privremenu zabranu korištenja u istraživačke svrhe.

Pahor je u ponedjeljak rekao da je to učinjeno ne zbog političkih razloga ni zato jer bi se štitilo djelovanje tih službi, nego zbog zaštite imena ljudi koji su u to vrijeme djelovali u inozemstvu.

Slovenska pučka stranka (SLS) u ponedjeljak je Pahoru uputila prijedlog da se na isti sastanak političkih stranaka stavi i pitanje slovenskih priprema za budući arbitražni postupak o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom.

Predsjendik SLS-a Radovan Žerjav u pismu Pahoru naveo je da po njegovim informacijama aktivnosti vlade na području prikupljanja argumenata koje će Slovenija u tom sporu iskoristiti pred arbitražnim sudom 'nisu bile sustavne i organizirane'. Zato stranka predlaže da se na sastanku započne organiziranje sustavnog prikupljanja materijala koji će se dostavljati skupini koja u ministarstvu vanjskih poslova radi na pripremama na arbitražu.

SLS je u priopćenju naveo da se sama zauzima za 'prikupljanje materijala na terenu' o 'pravom stanju stvari na granici u vrijeme osamostaljenja i prije toga', posebno o granici na rijeci Muri.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi