ŠAREC POKAZUJE ZUBE

Slovenski šef za arbitražu bivši je obavještajac koji ne voli migrante, muslimane, a bogme ni Hrvate

04.10.2018 u 14:12

Bionic
Reading

Slovenska vlada danas je na čelo skupine za implementaciju arbitraže s Hrvatskom imenovala Damira Črnčeca, državnog tajnika u kabinetu slovenskog premijera Marjana Šareca. Kontroverzni Črnčec, koji je bivši šef slovenske obavještajne službe, našao se na udaru javnosti zbog stava o muslimanima i kritike europske migrantske politike. Črnčecu ni Hrvati nisu pretjerano dragi

Zbog imenovanja Črnčeca u Šarecov kabinet nedavno je ova manjinska vlada gotovo izgubila podršku stranke Ljevica u parlamentu prilikom izglasavanja povjerenja novoj vladi. Ljevica je čak organizirala prikupljanje peticije protiv imenovanja Črnčeca državnim tajnikom, no Šarec je ipak ustrajao i preživio prvu krizu vlade.

Črnčec je ranije bio blizak s Janezom Janšom, pobjednikom zadnjih parlamentarnih izbora koji nije uspio sastaviti vladu, no nakon izbora i imenovanja Črnčeca za državnog tajnika Janša se okrenuo protiv svog dojučerašnjeg suradnika.

Novi slovenski premijer Šarec ovom je bivšem obavještajcu dao novu priliku za dokazivanje. Postavivši ga na čelo tima koji bi trebao implementirati arbitražu, pokazao je kako će njegov smjer prema Hrvatskoj biti tvrd. Naime, Črnčec je poznat po netolerantnim izjavama o migrantima i muslimanima. Njegovi javni nastupi obilježeni su upozoravanjem na opasnost od nasilnog ekstremizma koji uglavnom povezuje s islamom i migrantima.

Arbitražni spor godinama politička top tema Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš

Sukladno tome, smatra da je 'nacionalna država temelj svake nacije i državnosti' i tu pritom kao primjer navodi Izrael. Turskog predsjednika Recepa Tayippa Erdogana naziv pak islamofašistom.

Što se tiče Hrvatske, nema sumnje da zagovara primjenu arbitraže koju proglašava bolnim kompromisom. Što se tiče slovenske kontaminacije arbitraže, lopticu krivnje prebacuje na Hrvatsku:

Damir Črnčec

'Premda je arbitražni sporazum za Sloveniju bio bolan kompromis, ona ga je ratificirala i obvezala se da će ga poštovati, a sada u fotofinišu pratimo novi hrvatski manevar iz repertoara realpolitike bizantinskog tipa.'

Ustvrdio je i da se Hrvatska zahvaljujući Sloveniji 'prošvercala' u Europsku uniju i NATO.