ČEGA SE BOJE?

Slovenski parlament protiv testiranja političara na droge

20.04.2011 u 21:02

Bionic
Reading

Slovenski parlament u srijedu je velikom većinom odbio zakonski prijedlog najveće oporbene stranke prema kojemu bi se članovi parlamenta i vlade, te predsjednik vlade i predsjednik države, jednom godišnje podvrgnuli obveznom testiranju na droge

Protiv prijedloga glasovala su 44 zastupnika, a podržalo ga je 26. Prijedlog je u parlamentarnu proceduru podnijela Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša

Prijedlog su u javnoj raspravi kritizirali i neki pravni stručnjaci, navodeći da je ustavno sporan s gledišta zaštite privatnosti. Zastupnik SDS-a France Cukjati, nekadašnji predsjednik parlamenta, inače liječnik, rekao je u raspravi pred glasovanje da je korištenje droga sve prisutnije i među političarima, te da javnost ima pravo znati kakvo je zdravstveno stanje istaknutih državnih dužnosnika i jesu li ovisnici o drogama. Zato drži da bi se jednom godišnje obvezno trebali testirati, a javnost bi trebala biti upoznata s rezultatima testova.

Zastupnici iz većine parlamentarnih stranaka u raspravi su ocijenili da je oporba predlaganjem zakona željela izazvati diskreditaciju političkih protivnika preko glasina.

Među glasinama koje su se pojavljivale prije podnošenja zakona u proceduru bile su i one da droge koristi premijer Borut Pahor i ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, što su oboje odlučno demantirali. Pahor je rekao da nikad nije koristio droge, a Kresal je dobrovoljno pristupila testu na prisutnost droga koji je pokazao negativan nalaz.