CENZURA

Slovenski novinari ne smiju pisati protiv tajkuna

19.08.2009 u 18:53

Bionic
Reading

Slovenska novinarska zajednica užasnuta je sudskom zabranom listu Dnevnik, koji ubuduće ne smije pisati o talijanskom poduzetniku Pieru Paolu Ceraniju, zainteresiranom za kupnju Mercatora i Radenske čiju je mineralnu vodu namjeravao prodavati u SAD-u

'Sudsku odredbu poštujemo, ali smo podnijeli žalbu jer mislimo da je povrijeđen interes javnosti i očekujemo da se o žalbi što prije odluči', rekao je u srijedu urednik ljubljanskog dnevnog lista Dnevnik Aleksander Žerdin

S redakcijom lista, koja je o talijanskom ulagaču pisala kao o kontroverznom poduzetniku koji je bio upleten u neke međunarodne skandale, solidariziralo se više novinarskih udruga.

'Ovakva sudska odredba vraća nas u vrijeme staljinizma', ustvrdila je u otvorenom pismu Udruga slovenskih novinara i publicista, a postupak protiv lista osudio je i predsjendik Društva novinara Slovenije (DNS) Grega Repovž koji smatra da za zabranu nije bilo razloga.

'Stvar je apsurdna i služi za podsmijeh našemu političkom i društvenom sustavu', rekao je Repovž. Dodao je da su formulacije zbog kojih je sud dao embargo na objavu tekstova o Ceraniju uobičajene te da je talijanski poslovni čovjek u slučaju da ih smatra uvredljivima mogao pokrenuti privatnu tužbu, a ne sudski zabranjivati objavljivanje tekstova.

U slučaju da nastavi objavljivati priloge u kojima se spominje talijanski poduzetnik i njegovi navodni financijski skandali, redakciji "Dnevnika" prijeti najprije kazna od 50.000 eura, a onda i viša sa svakom novom objavom.

Sudska zabrana objavljivanja tekstova nije presedan u Sloveniji, ali je dosta rijetka u praksi.

U najmanje jednom slučaju u posljednjih je deset godina došlo i do sudske zabrane prodaje literarnog djela, jer su se u njemu 'prepoznali' navodni junaci iz stvarnog života iako je bila riječ o romanu s fiktivnim likovima i izmišljenim imenima.

Cerani je nedavno od slovenskog tajkuna i nekadašnjeg direktora Pivovarne Laško Boška Šrota za tri milijuna eura kupio dionice njegovih privatnih tvrtki kojima je kontrolirao Pivovarnu Laško, Mercator, Fructal, Radensku i druge velike kompanije.

No dio medija smatra da je riječ o fiktivnom poslu. Njime bi Šrot, kojemu u Sloveniji najavljuju i suđenje zbog nepravilnosti u privatizaciji, mogao zaobići nadzor slovenskih regulatornih agencija i 'parkirati' vlastitu imovinu do koje je do sada došao, tvrde mediji.

U prvim svojim izjavama Cerani je obećavao velik i agresivan marketing slovenskih robnih marki na svjetska tržišta, ako mu se omogući ulazak u bivši Šrotov imperij.

Čak je obećavao da će mineralna voda Radenska u SAD-u postati konkurent talijanskoj mineralnoj vodi San Pellegrino, koje se godišnje na tom tržištu proda oko milijardu litara.