Boštjan Koritnik

Slovenski ministar žali zbog suspenzije obaveznog cijepljenja: Antivakseri postaju medijski heroji

30.09.2021 u 19:25

Bionic
Reading

Odluka slovenske vlade o obveznom cijepljenju državnih službenika, koja je trebala stupiti na snagu u petak, odgađa se nakon što ju je privremeno suspendirao Ustavni sud dan prije početka njene primjene, a resorni ministar je zbog toga izrazio žaljenje

"Žalim zbog takve odluke, ali poštujem Ustavni sud i apsolutno ću poštovati suspenziju", kazao je na kratkoj konferenciji za novinare Boštjan Koritnik, ministar za javnu upravu u vladi Janeza Janše.

Upozorio je međutim da ustavni suci nisu poništili odluku vlade niti je ukinuli te rekao da zato neće komentirati niti nastupati u javnosti na tu temu sve dok ustavni suci ne donesu svoju konačnu odluku.

Ocjenu ustavnosti vladine mjere po kojoj su zaposleni u državnoj upravi najkasnije do 1. studenoga morali primiti potrebne doze cjepiva protiv covida-19 kako bi mogli raditi u službenim prostorijama, a u suprotnom bi im u krajnjem slučaju mogao biti uručen otkaz, zatražili su sindikati zaposlenih.

Budući da se do konačne odluke Ustavnog suda ona neće primjenjivati, zaposleni u državnoj upravi i dalje će svoj zdravstveni status moći dokazivati negativnim testom na covid-19.

Koritnik je ponovio da je namjera vlada bila tom mjerom osigurati zdravlje zaposlenih i normalan radni okoliš i funkcioniranje državnog aparata, a ne uvoditi "prisilno" cijepljenje ili otpuštati zaposlene, kako smatraju sindikati.

Istodobno je upozorio na društvenu i političku atmosferu u Sloveniji u kojoj, po njegovoj ocjeni, "antivakseri postaju medijski heroji", dok u isto vrijeme članovi vlade i protuepidemijskog stožera i njihove obitelji dobivaju prijetnje o kojima mediji ne izvještavaju.

"Za nabrajanje tih prijetnji meni i članovima obitelji u zadnje vrijeme ne bi mi bili dosta prsti obje ruke", kazao je Koritnik.

Ustavni sud je svoju odluku o privremenoj suspenziji vladine odluke donio preglasavanjem, ali uvjerljivom većinom jer je za to bilo sedmoro sudaca, a samo dva protiv.

"Slovenija je trenutno u nezavoidnom epidemijskom stanju, a taj problem možemo riješiti samo svi zajedno. Stanje treba proučiti sa svih aspekata i smiriti stvari, a ne dolijevati ulje na vatru. Moramo sjesti zajedno sa strukom i ozbiljno prodiskutirati naše naredne korake", kazao je ministar slovenske javne uprave.

U 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1028 novozaraženih, uz skoro svaki peti pozitivni test, a umrlo je još 5 oboljelih. I na novoj listi Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) Slovenija je jedna od samo dvije zemlje koje su i ovog četvrtka u "tamnocrvenoj" epidemiološkoj zoni, prema broju oboljelih u odnosu na broj stanovnika.