KRITIKE ZA POPULIZAM

Slovenska vlada predložila da 2. siječnja opet bude neradni dan

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 14:02
  • Objavljeno 02.12.2016 u 09:21
Proslava NOve godine

Proslava NOve godine

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slovenska vlada predložila je u četvrtak da nakon trogodišnjeg prekida 2. siječnja ponovno postane neradni dan, što je izazvalo dosta jetkih komentara da se radi o populističkom potezu i loše 'tempiranom' u vrijeme napetosti u vladajućoj koaliciji zbog zdravstvene reforme.

'To je uvredljiv i ciničan čin političkog mešetarenja u vrlo napetom trenutku, prijedlog nedostojan ozbiljne vlade', kazao je Branimir Štrukelj, čelnik sindikata zaposlenih u školstvu i obrazovanju.

Štrukelj je zabrinut prijedlogom premijera Mire Cerara da se liječnicima povećaju plaće u vrijeme kad se prekidaju pregovori s drugim sindikatima javnog sektora. Demokratska stranka umirovljenika DESUS, koja prijeti izlaskom iz vladajuće koalicije ako premijer ne smijeni ministricu zdravstva, također je dala do znanja da je prijedlog loše 'tempiran' iako mu se u načelu ne protivi.

Uvođenje još jednog neradnog dana u kalendar oštro je osudila je Gospodarska komora.

'Prijedlog je nekorektan prema gospodarskim subjektima - vlada nije u stanju smanjiti porezna opterećenja, neuspješna je u pregovorima o plaćama za javni sektor, a sada predlaže zakon koji će dodatno opteretiti ekonomiju i smanjiti našu konkurentnost', kazao je izvršni direktor Goran Novkovič.

Gospodarska komora tvrdi da Slovenci imaju najmanje radnih dana u skupini zemalja srednje i istočne Europe, što je kočnica povećanju konkurentnosti. Cerarova vlada koja prema anketama uživa vrlo malu potporu javnosti, prijedlog o promjeni zakona o državnim praznicima koji 2. siječnja opet uvodi kao neradni dan, u parlament je uputila po hitnom postupku, kako bi izmjene mogle vrijediti već početkom iduće godine.

Drugi siječnja kao neradni dan ukinut je prije tri godine, što se tumačilo potrebom povećanja ekonomske konkurentnosti koja će utjecati i na nacionalni dohodak. No, već tada je bilo dosta kritičara koji su tvrdili da je produktivnost rada na drugi dan u godini, nakon blagdanskih slavlja, ionako niska, pa da 50-godišnju tradiciju dvodnevnih praznika nije trebalo mijenjati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!