PODRUČJE LJUBLJANE I KRŠKOG

Slovenska policija pretražuje kuće u aferi Hypo

21.04.2011 u 13:21

Bionic
Reading

Slovenska je policija u četvrtak ujutro počela dvadeset kućnih pretraga vezanih uz predkazneni postupak zbog sumnji u financijske malverzacije nekadašnjih uprava slovenskih podružnica Hypo banke i Hypo leasinga, javljaju slovenski mediji

Nacionalni istražni ured (NPU), poseban odjel policije za istraživanje gospodarskog kriminala i korupcije, potvrdio je da se istrage vode na području policijskih uprava Ljubljana i Krško.

U dvadeset kućnih pretraga traže se dokazi o počinjenju više kaznenih djela zloporabe prava, položaja i povjerenja u gospodarskoj djelatnosti, te protuzakonita davanja ili primanja darova (korupcija), službeno navode u policiji.

Slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, navode da se pretrage odvijaju i u kućama bivših menadžera slovenskih podružnica Hypo banke i Hypo leasinga koji su početkom veljače iznenada smijenjeni odlukom centrale u Klagenfurtu, zbog usporedne istrage o malverzacijama u banci koja se vodi u Austriji.

U vrijeme smjene slovenskog menadžmenta u Hypo banci i Hypo leasingu u Ljubljani slovenski mediji iznosili su pretpostavke da je prijašnja uprava smijenjena zbog otkrića o 'pranju novca'. Ljubljanski 'Dnevnik' tada je tvrdio da se radi o transferiranju 32 milijuna eura u za tu namjenu osnovanu tvrtki Hypo banke u Liechtensteinu, te nezakonitoj isplati provizija u poslovanju slovenskih podružnica Hypa s prezaduženom građevinskom tvrtkom Vegrad koja je u međuvremenu otišla u stečaj.