ŠVEDSKI VELEPOSLANIK U RH

'Slovenska blokada ne smije vas obeshrabriti'

01.07.2009 u 11:38

Bionic
Reading

Slovenska blokada ne smije ni na koji način zaustaviti ili obeshrabriti Hrvatsku da nastavi s naporima kako bi postala punopravna članica Europske unije, rekao je u srijedu u Zagrebu švedski veleposlanik u Hrvatskoj Fredrik Vahlquist

ZAGREB - "To ne smije ni na koji način zaustaviti ili obeshrabriti hrvatske pregovarače da nastave s radom na pripremama za punopravno članstvo u Europskoj uniji", rekao je Vahlquist na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincentom Degertom, održanoj povodom početka švedskog predsjedavanja Europskom unijom.

Na novinarsku opasku da je proces ipak već zaustavljen, švedski je veleposlanik rekao da je bilo "veliko iznenađenje" za sve kada je došlo do blokade, te da "glavni pregovarač i administracija rade punim tempom i zajedno sa Saborom rade na usklađivanju i na pripremama za punopravno članstvo".

Hrvatska tijekom šestomjesečnog češkog predsjedništva, od siječnja do kraja lipnja ove godine, nije otvorila ni zatvorila nijedno poglavlje pristupnih pregovora.

Iako u programu švedskog predsjedništva stoji da je nastavak proširenja jedan od izazova švedskog predsjedništva, te da bi "pregovori Hrvatske s EU-om mogli ući u završnu fazu tijekom jeseni", švedski veleposlanik nije precizno odgovorio na pitanje postoji li kakva inicijativa na švedskoj strani koja bi išla u smjeru rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora.

On je također naglasio da su proces pregovora i spor oko granice dva odvojena pitanja.

"Pitanje granice je bilateralno pitanje između Hrvatske i Slovenije koje mogu riješiti samo te dvije zemlje", naglasio je. "S druge strane su pregovori o pristupanju", a kako je proširenje uvijek bilo "vrhunski prioritet" švedskog predsjedništva, odlučni smo nastaviti s time tijekom jeseni, naglasio je.

Izrazio je također uvjerenost da će granično pitanje biti riješeno i još jednom naglasio kako je Švedska odlučna "ohrabriti hrvatske kolege i prijatelje da nastave s radom na pripremama da Hrvatska postane 28. članica EU".

Degert je pak kazao kako broj otvorenih i zatvorenih poglavlja hrvatskih pregovora s Europskom unijom ne održava pravo stanje stvari i napore koje Hrvatska poduzima.

Hrvatska je otvorila 22 poglavlja od 33 o koliko pregovara, ali još 9 je spremno za otvaranje, znači sva poglavlja osim dva. Zatvoreno je 7 poglavlja ali 4 su još spremna i još dva će vrlo skoro to biti, pojasnio je Degert.

"Blokada ne znači da bi reforme trebale stati, baš suprotno", kazao je šef Delegacije EK.

Kao poglavlja koje švedsko predsjedništvo smatra najvećim izazovom, švedski je veleposlanik izdvojio poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, te poglavlje o Poljoprivredi.