SVINJSKA GRIPA

Slovenka se cijepila, pa joj stalo srce

26.11.2009 u 20:19

Bionic
Reading

Sedamdeset i sedmogodišnja Slovenka, koja je cijepljena cjepivom protiv nove gripe H1N1 dobila je nekoliko minuta nakon cijepljenja srčanu aritmiju, a onda i zastoj srca, ali je reanimirana i smještena u bolnicu

Riječ je o osobi koja je imala jednu od kroničnih bolesti zbog koje se preporučuje cijepljenje protiv nove gripe.

Slovenski ministar zdravstva Borut Miklavčič izjavio je na konferenciji za novinare da je riječ o prvom takvom slučaju, ističući da su reakcije na cijepljenje, osim uobičajene reakcije na mjestu uboda igle, vrlo rijetke, a nije ni dokazano da su aritmija i zastoj srca posljedica cijepljenja, nego se ta mogućnost tek proučava.

U nekoliko tjedana otkako je počela kampanja cijepljenja u Sloveniji je cijepljeno skoro 30.000 osoba. Cijepljenje se obavlja u područnim zavodima javnog zdravstva, cjepivom tvrtke GlkaxoSmithKline. Ministarstvo zdravstva objavilo je u četvrtak da je cjepiva za sada dovoljno, a naručeno je i dodatnih 5.000 doza, ali od kompanije Baxter.

Kod dvije osobe koje su do sada umrle uslijed respiratornih bolesti otkriven je virus svinjske gripe. Još nekoliko osoba je na respiratorima i u teškom stanju.

Slovenske zdravstvene vlasti provode kampanju što masovnijeg cijepljenja te ističu da se na taj način ne samo štite osobe od svinjske gripe zbog razvijanja imuniteta u roku 7 do 10 dana nakon cijepljenja, nego i usporava širenje virusa jer cijepljeni više ne mogu biti nosioci infekcije.

Problema s nastavom ima više škola u kojima je veći broj oboljelih, a zbog nove gripe otkazano je i nekoliko utakmica prve nogometne lige.