SABORSKA OPORBA

Slovenija ucjenjuje Hrvatsku!

31.01.2013 u 15:32

Bionic
Reading

Oporba je jednodušna u ocjeni da Slovenija iskorištava svoju poziciju članice Europske unije kako bi prisilila Hrvatsku da popusti u pitanju spora oko Ljubljanske banke. Kao što je poznato, Slovenija ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom uvjetuje rješavanjem pitanja Ljubljanske banke. Nakon sastanka održanog u srijedu navečer između prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem stigli su pozitivni signali da bi problem mogao biti uskoro riješen

Bivši ministar vanjskih poslova i sadašnji saborski zastupnik Gordan Jandroković (HDZ) smatra da je dobro što je postignut korak naprijed u pronalaženju kompromisnog rješenja.

'Ono što smatramo važnim je da slovenski parlament ratificira ulazak, ali isto tako da hrvatski štediše budu obeštećeni na adekvatan način i da pri tom i hrvatska država ne odustane od prava koja ima, a to je da Ljubljanska banka vrati novac', kazao je Jandroković. Po njemu je ključno razdvojiti ta dva pitanja – ratificirati sporazum, nije nužno pronaći rješenje za Ljubljansku banku, već pronaći jedan model po kojem bi se rješavalo to pitanje. 'Šteta je što se ranije na aktivniji način nije pristupilo rješavanju toga pitanja i, naravno, sada Slovenija je u poziciji, mogu otvoreno reći, da ucjenjuje Hrvatsku. Dovedeni smo praktički pred svršen čin. Vjerujem da će hrvatska diplomacija naći kvalitetna rješenja i omogućiti da Hrvatska tu ne pretrpi nikakvu štetu', nada se bivši ministar vanjskih poslova.

Boro Grubišić, promatrač u Europskom parlamentu iz redova HDSSB-a, također dijeli mišljenje kolega da je posrijedi slovenska ucjena. 'Da nije ucjena, ne bi bio problem ni spor', kazao je Grubišić i zapitao zašto se sada ne koristi najčešće upotrebljavan izraz 'neka institucije rade svoj posao', zašto sada nema takvih izjava od naših najviših predstavnika, naše Vlade i vlasti, 'neka sudovi rade svoj posao'.

Nego, smatra Grubišić, sada rade suprotno, 'sudovi, idemo povući tužbu'. HDSSB-ovac smatra da je teško reći tko je kriv za nastalu situaciju, ali je bilo dovoljno vremena za rješavanje ovoga problema i za jasniji i oštriji stav Hrvatske u tome. 'Naime, jeste li vi svi skupa svjesni da netko ti uzme novce i neće da ih vrati i još traži da mu ti to nadomiriš?! Pa to je strašno! To je nevjerojatno!', revoltiran je Grubišić.

On smatra da ako hrvatska strana bude odustala od zahtjeva prema Ljubljanskoj banci, to će se rješenje sakriti. 'Tiha diplomacija, kako se to zove pod navodnicima', kazao je HDSSB-ovac.

Laburist Nikola Vuljanić koji je također promatrač u Europskom parlamentu kaže da se ostvaruju prognoze, koje je čuo od slovenskih članova Europskog parlamenta, da se radi o blefu koji će uz određeni pritisak na kraju završiti pozitivno. I on smatra da Slovenija ucjenjuje Hrvatsku. 'To se vidi od početka da će hrvatska Vlada, barem djelomično, toj ucjeni popustiti', kazao je on. Vuljanić smatra da će se kompromis naći jer se ne može ostati na svojoj poziciji i reći, 'moja je pozicija ispravna i nikako drukčije'. 'To se neće dogoditi, to se nigdje i nikad ne događa i neće se dogoditi ni ovdje. Nešto će se morati popustiti, ali mislim da će to biti minorno u odnosu na ono što su Slovenci tražili na početku', smatra Vuljanić.