desnica nije uspjela

Slovenija: Tijesnom većinom vladajući obranili ministra obrane Erjavca

22.06.2019 u 08:20

Bionic
Reading

Slovenska oporbena desnica nije uspjela kasno u petak navečer interpelacijom u parlamentu smijeniti ministra obrane Karla Erjavca.

Zastupnici u parlamentu su kasno u petak navečer, nakon maratonske 14-satne rasprave i s tijesnom većinom od 39 glasova 'protiv' i 35 'za', odbacili navode iz interpelacije, pa slovenski politički veteran i predsjednik koalicijske stranke umirovljenika (DESUS) i dalje ostaje na dužnosti ministra obrane.

Interpelacija koju je pokrenula oporba predvođena Slovenskom demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše, optuživala je Erjavca za loše stanje u vojsci u pogledu njezina brojčanog sastava i nabavljene opreme, a povod za to bilo je Erjavčevo smjenjivanje bivšeg zapovjednika kopnene vojske Mihe Škerbinca.

Erjavec je u raspravi pred zastupnicima kazao da je postupak smjenjivanja Škerbinca, za kojega je kazao da je politički blizak desnoj opoziciji i da je ogovarao načelnicu glavnog stožera Alenku Ermenc, bio zakonit i opravdan.

Za tvrdnje iz interpelacije da je u postupku smjenjivanja Škerbinca kršio predviđene protokole i zlorabio vojnu obavještajnu službu, Erjavec je kazao da nisu  točne.

Parlamentarnu raspravu i samo glasovanje bojkotirala je stranka Ljevica (L) koja nije članica vladajuće lijevo-liberalne koalicije vlade Marjana Šareca, ali joj osigurava većinu u parlamentu putem projektne suradnje, a inače zagovara inače smanjivanje proračunskih izdataka za obranu i protiv je privatizacije državne imovine i banaka.

Desna oporba ustvrdila je da je stanje u vojsci kritično i zbog takvog političkog sastava šire koalicije. Erjavca optužuje da nije ispunio obećanja s početka mandata da će stanje u vojsci u pogledu kadrovskog manjka i nedostatka opreme popraviti.