HRVATSKA KAO UZOR

Slovenija razmišlja o objavi liste poreznih dužnika

31.07.2012 u 20:04

Bionic
Reading

Objava imena najvećih poreznih dužnika na koju se odlučila hrvatska vlada mogla bi uskoro biti aktualna i u Sloveniji, javljaju slovenski mediji

Slovensko ministarstvo financija objavilo je tim povodom da razmatra mogućnost objave popisa poreznih dužnika, ali tako da objavom nekom od poreznih neplatiša ne pričini štetu.

U pripremi takvog rješenja slovensko ministarstvo financija upozorava na potrebu poštovanja određenih "pravnih načela", očuvanja osobnih podataka i na rizik nastanka tehničkih grešaka prilikom objave, prenijeli su slovenski mediji.

Vladina povjerenica za dostupnost javnih i zaštitu privatnih podataka Nataša Pirc Musar izjavila je da bi objavljivanje liste slovenskih poreznih dužnika moglo izgledati kao izlaganje pojedinaca na "stup srama", što bi bio populistički potez, a upitno je da li bi se tako doista povećali porezni prihodi države.

"Jasno je da država putem takve objave ne bi prikupila više poreza. Zato je bolje da vlada svoju energiju usmjeri u otkrivanje poreznih utaja i učinkovito ubiranje poreza", rekla je povjerenica za informacije za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Dodala je da bi nova vlada trebala oživiti program borbe protiv utaje poreza koji je u svom mandatu počela prijašnja vlada, ali ga nije uspjela provesti. Riječ je o tzv. "poreznim blagajnama", elektronskim blagajnama s dodatkom kontrolnog broja koje bi omogućavale da porezna uprava "on line" prati tekući platni promet onih u sustavu PDV-a.

Prijašnja je vlada najavljivala zakon o obveznom uvođenju poreznih blagajna i njegovu primjenu 2012. godine, ali ga zbog prijevremenih izbora lani nije uspjela provesti kroz parlament.

Prijašnji ministar financija Franci Križanič izjavljivao je da bi samim uvođenjem "poreznih blagajni" za 50.000 obrtnika i tvrtki koje posluju s gotovinom prihod državnog proračuna bio godišnje veći za 45 milijuna eura, a neplaćeni i utajeni porez procjenjivao se ukupno na 450 milijuna eura godišnje.

Prema službenim podacima slovenske porezne uprave, njihovi su porezni inspektori u 2011. godini otkrili poreznih utaja u vrijednosti 162 milijuna eura, od čega se 100 milijuna odnosi na utaju PDV-a.

Nakon navodnih anonimnih prijetnji smrću njenom sinu, što je prijavila policiji, ostavku je prema navodima slovenskih medija, nakon nekoliko javnih ali neslužbenih objava o poreznim dužnicima koji su se pojavili u nekim medijima, nedavno dala dosadašnja direktorica slovenske porezne uprave Mojca Centa Debeljak. Medijske špekulacije to su povezivale i s curenjem podataka iz porezne uprave o poreznim postupcima koji se vode protiv tvrtki u vlasništvu ljubljanskog gradonačelnika Jankovića i njegovih sinova.