GRANIČNI SPOR

Slovenija prijeti referendumom i nastavkom blokade

07.01.2009 u 12:26

Bionic
Reading

Pristupni pregovori s EU- om ostat će blokirani, a Slovenci bi mogli na referendumu odlučiti o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om, ako se ubrzo ne riješi granični spor, najavio je Samuel Žbogar

Slovenski ministar vanjskih poslova Žbogar rekao je kako bi se referendum mogao izbjeći ako Slovenija i Hrvatska počnu rješavati pitanje granice.

'No, ako u tom pogledu stanje ostane kao sada, situacija će biti vrlo složena. Referendum nije prijetnja nego činjenica ako se pitanje granice ne poćne rješavati. Budu li međutim ljudi dobili osjećaj da se u svezi s granicom odvija neki proces koji će dovesti do dobrog rješenja za obje strane, onda se ne moramo bojati referenduma', pojasnio je Žbogar.

Slovenska je vlada potkraj prošle godine na dvije pristupne konferencije pod predsjedavanjem Francuske blokirala većinu pregovaračkih poglavlja u pregovorima Hrvatske s EU-om, argumentirajući to stajalištem kako Hrvatska svojim zakonskim i podzakonskim aktima na koje se referiraju poglavlja 'prejudicira granicu' sa Slovenijom.

Europska komisija izrazila je žaljenje zbog tog stajališta Slovenije.

Slovenski premijer Borut Pahor izrazio je spremnost za bilateralni susret s hrvatskim premijerom Sanaderom, ali i ustrajanje da neće povući salovenski veto ako Hrvatska u međuvremenu ne povuče 'spornu dokumentaciju' ili ne izjavi da je neće koristiti pred mogućom međunarodnom arbitražom ili sudom na kojemu bi se rješavao bilateralni granični prijepor.

'Slovenija je uskratila svoju suglasnost na otvaranje prtegovaračkih poglavlja zbog straha da će Hrvatska neka poglavlja koja se odnose na granicu upotrijebiti u pristupnim pregovorima, a onda ih na mogućoj arbitraži predstaviti kao dokumente s kojima se Slovenija slaže. Hrvatska nije htjela povući dokumente koji granicu na moru crtaju po sredini Piranskog zaljeva', rekao je Žbogar.

Založio se za bilateralne pregovore o granici na kojima bi se uvažio i slovenski 'vitalni interes' u svezi s granicom na moru. Istodobno je skeptičan nad mogućnošću da se bilateralno pitanje granice do daljnjega zamrzne ili rješava u okviru međudržavnih povjerenstava za pripremu arbitraže. Ta su povjerenstva osnovana na temelju bledskog dogovora tadašnjeg premijera Janeza Janše i hrvatskog premijera Ive Sanadera iz 2007. godine.

'Bilateralnih pregovora trenutačno nema nego se odvijaju samo pregovori o arbitraži. Moramo pričekati da vidimo hoće li to dati neki rezultat ili ne, ali mislim da nema smisla vući u nedogled tu opciju. A mogućnost da pitanje granice zamrznemo, recimo na pedeset godina, već je prošla', pojasnio je Žbogar za tjednik Mag stanje nastalo nakon blokade hrvatskih pristupnih pregovora i perspektivu njihova nastavka iz ljubljanskog rakursa.