U INTERESU OBIJU STRANA

Slovenija predlaže promjenu Arbitražnog sporazuma

29.01.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Slovenija smatra da se transparentnost usmene rasprave pred Arbitražnim sudom u sporu Slovenije i Hrvatske oko granice može postići jedino promjenom Arbitražnog sporazuma

Slovensko veleposlanstvo na pitanja transparentnosti arbitražnog postupka za rješavanje graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske osvrnulo se nakon što je o tome govorio i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec.

Pitanje transparentnosti arbitražnog postupka bilo je postavljeno slovenskoj i hrvatskoj strani već prije određenog vremena i hrvatski predstavnici tada su na radnoj razini izrazili načelnu spremnost kako bi postupak bio otvoren za javnost, podsjećaju iz slovenske ambasade. Slovenska strana tom je prilikom podsjetila na odredbe arbitražnog sporazuma koje određuju da je postupak ispred arbitražnog tribunala povjerljiv, objašnjavaju dalje.

'Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije kao jedinu mogućnost da se osigura transparentnost usmene rasprave vidi u promjeni jednog stavka arbitražnog sporazuma (peti stavak članka 6)', poručili su iz slovenskog veleposlanstva u Zagrebu. Ministarstvo je mišljenja, navode, kako bi mogućnost javnog praćenje usmene rasprave bila u interesu obiju strana. U tom duhu Slovenija će uobičajenim putem predložiti promjenu spomenute odredbe, stoji u priopćenju iz slovenskog veleposlanstva u Zagrebu.