vladavina prava

Slovenija opet u fokusu Europskog parlamenta: Ljevica kritizira Janšinu vladu, a desnica ju brani

24.11.2021 u 20:54

Bionic
Reading

Zastupnici lijevih klubova zastupnika u Europskom parlamentu kritizirali su u srijedu na plenarnoj sjednici vladu slovenskog premijera Janeza Janše zbog, kako kažu, potkopavanja vladavine prava, dok su zastupnici desnih klubova ocijenili kako je riječ o neutemeljenim ideološki motiviranim kritikama.

Tema “temeljnih prava i vladavine prava” u Sloveniji došla je na dnevni red Europskog parlamenta zbog šestomjesečnog kašnjenja s imenovanjem slovenskih tužitelja u Ured europskog javnog tužiteljstva (EPPO).

Međutim, EPPO je u srijedu imenovao Tanju Frank Eler i Mateja Oštira za slovenske delegirane tužitelje na petogodišnji mandat, čime je završen višemjesečni spor između slovenske vlade i tog novog tijela koje će istraživati zloporabe u korištenju sredstava iz europskih fondova.

Druga točka prijepora između konzervativne vlade Janeza Janše i Europske komisije bilo je zamrzavanje sredstava iz proračuna namijenjenih slovenskoj novinskoj agenciji STA koju Janša često kritizira. Slovenska je vlada blokirala sredstva od prosinca 2020., ali su ovoga mjeseca sredstva deblokirana.

“Kolege iz Slovenije upravo su imenovane i EPPO je potpuno operativan. Oba problema (EPPO i STA) o kojima smo trebali raspravljati su problemi s kojima se vlada uhvatila u koštac”, kazao je europarlamentarac Jeroen Lenaers, član Europske pučke stranke u kojoj je i Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS).

Zastupnica SDS-a Romana Tomc poručila je, u ime EPP-a, kako je “neprihvatljivo da se Europski parlament iskorištava za raspravu o unutarnjim slovenskim pitanjima”.

Talijanska zastupnica Annalisa Tardino iz kluba Identitet i demokracija (ID) poručila je kako je situacija s EPPO-om “bijedan izgovor” ljevice jer je slovenska vlada imenovala tužitelje i deblokirala sredstva za rad javne novinske agencije.

“Cilj rasprave je destabilizirati vladu jedne države članice”, poručila je članica Lige.

Zastupnici s lijeva zaključili su u raspravi kako je riječ samo o taktičkom povlačenju slovenske vlade, koju su često povezivali s poljskom i mađarskom vladom.

“Janša ne poštuje europske institucije i vladavinu prava. Opstruirao je rad EPPO-a šest mjeseci”, poručila je njemačka socijaldemokratkinja Katarina Barley.

Tanja Fajon, predsjednica slovenskih Socijalnih demokrata, najveće oporbene stranke u Sloveniji, napomenula je da se po drugi puta raspravlja o “eroziji demokracije u Sloveniji” na plenarnoj sjednici.

“Činjenica da već drugi put govorimo o toj temi znači da nešto ne valja sa situacijom u Sloveniji”, kazala je, dodavši da je spor slovenske vlade i STA ostavio “loš trag na inače dobrom slovenskom predsjedanju Europskom unijom”.

Oštrija je bila Irena Joveva, članica liberalnog kluba Obnovimo Europu i Liste Marjana Šareca.

Poručila je da su tužitelji u EPPO imenovani “samo da se smanji pritisak u drugim segmentima”.

“Neovisne regulatorne agencije i druga tijela su pod napadom.  Ono što možemo vidjeti je uništenje institucija. Iza teorija zavjere možete naći samo korupciju, to nije obrana tradicionalnih vrijednosti”, poručila je.

Povjerenik za pravosuđe: Postoje “pozitivni trendovi”

Europarlamentarcima se obratio i povjerenik za pravosuđe Europske komisije Didier Reynders koji je kazao kako je Komisija u godišnjem izvješću o vladavini prava zaključila da se u Sloveniji “bilježe neki pozitivni trendovi tijekom ove godine”.

Primjerice, poboljšan je okvir za stegovne postupke protiv sudaca, okvir za borbu protiv korupcije je također sve bolji, dok je pojačana neovisnost povjerenstva za sprječavanje korupcije.

Ipak, “postoje bojazni kada je u pitanju provedba antikoruptivnih mjera u području sukoba interesa i zaštite zviždača”.

Reynders je izrazio zadovoljstvo deblokadom sredstava namijenjenih STA te je poručio da će Komisija “nastaviti budno pratiti situaciju i kada je riječ o financijskoj održivosti i neovisnosti ove agencije, posebno kada je riječ o financiranju”

“Bilo kakav napad na neovisne medije i novinare ne mogu biti prihvatljivi”, dodao je.

U ime Vijeća govorio je slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar koji je istaknuo da se slovenski pravosudni sustav u posljednjih godinu dana “pozitivno” razvijao, dok je okvir za borbu protiv korupcije poboljšan.