KANAL A OBJAVIO TAJNI SPIS

Slovenija neće dobiti izlaz na otvoreno more?

jadranka kosor borut pahor

jadranka kosor borut pahor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Blaž Samec / DELO

Slovenski Kanal A je u svojoj emisiji 'Svet' objavio dijelove arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. Iako sporazum i dalje nosi oznaku tajnosti, Kanal A doznaje da po njemu Slovenija ne dobiva izravan dodir s otvorenim morem niti pregovore po načelu pravičnosti. Granični problemi riješit će se arbitražom koja bi trebala trajati najviše tri godine

Kanal A tvrdi da u sporazumu postoji točka 3/b u kojoj stoji da će arbitražni sud odlučiti o dodiru Slovenije s otvorenim morem što je u suprotnosti s dosadašnjim naporima Slovenije kojoj je izravan izlazak na otvoreno more bio jedan od glavnih uvjeta za skidanje blokade s hrvatskih pristupnih pregovora, izvještava Večernji list.

Rješenje u roku od tri godine

U točki 4. stoji da će arbitražni sud svoju odluku donijeti prema načelu jednakosti, a ne prema načelu vanjske pravičnosti. Prema saznanjima slovenske komercijalne televizije, sporna je i točka 7. u kojoj je Slovenija pristala na promjenu drugog Rehnovog prijedloga koji je jamčio rješavanje graničnog spora u roku godine dana. Prema novom prijedlogu, granični spor Hrvatske i Slovenije riješit će se u roku od tri godine.
Ostale stavke iz Rehnova prijedloga ostat će nepromijenjene; arbitražni sud imat će pet članova od kojih će po jednog imenovati Hrvatska i Slovenija, a ostala tri će se izabrati prema prijedlogu iz EU. Sud će odlučivati i o kopnenoj i o morskoj granici dviju država.

Sporazum će biti poznat 'vrlo brzo'

Vlada Boruta Pahora u utorak je potvrdila prijedlog graničnog sporazuma, a Odbor za vanjsku politiku to je učinio u srijedu. Ako sporazum ostane nepromijenjen, pregovori o rješavanju graničnih sporova započet će danas u Bruxellesu zajedno s Međuvladinom pristupnom konferencijom na kojoj će Hrvatska otvoriti 11 dosad blokiranih poglavlja.
Slovenski premijer Pahor naglasio je da će javnost sa sadržajem sporazuma biti upoznata kada Europska komisija taj dokument formalno predloži Ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije. Prema njegovim riječima, to će se dogoditi 'vrlo brzo'.

Ljubljana će i dalje blokirati tri poglavlja; Ribarstvo, Okoliš te Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. Iako je EK potvrdila da za njihovo otvaranje nema zapreka, a s time se složilo i 26 zemalja članica, Slovenija ih i dalje blokira.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi