Pfizer-BioNTech

Slovenija: Korisnica doma za starije umrla nakon cijepljenja

04.01.2021 u 22:27

Bionic
Reading

Korisnica slovenskog doma za starije umrla je nakon cijepljenja Pfizer-BioNTechovim cjepivom protiv covida-19, no njena smrt nema neposredne veze s cijepljenjem, a bolovala je i od drugih pridruženih bolesti, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji. Kako je objavila Slovenska televizija, slučaj je prijavljen zdravstvenim vlastima, no više konkretnih podataka o tome zasad nije poznato.

Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) priopćio je da je do sada primio samo jednu prijavu neželjenog učinka nakon cijepljenja i jedan slučaj smrti koja "koincidira s cijepljenjem", o čemu je onda obavijestio i ministarstvo zdravstva. Ministarstvo će, kako se navodi, sazvati povjerenstvo za cijepljenje kako bi se taj slučaj podrobno proučio te da bi se ustanovilo postoji li između cijepljenja i smrti "ikakva veza", o čemu će onda biti obaviještena i javnost.

Slovenski mediji navode da je umrla štićenica doma imala i druge višestruke pridružene bolesti i da nije vjerojatno da je cijepljenje imalo veze sa smrću.

"Podatke o nuspojavama prilikom cijepljenja prikuplja Institut za javno zdravlje. Svaki se događaj vezan uz cijepljenje  analizira kako bi se ustanovilo je li postojala kakva veza", kazala je prije toga novinarima državna tajnica u ministarstvu zdravstva Marija Magajne, komentirajući neslužbenu informaciju o smrti štićenice doma, nakon što se vijest proširila društvenim mrežama.

Kako je za Slovensku televiziju izjavio  Roman Jerala s Kemijskog instituta u Ljubljani,  u svijetu su do sada nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom koje se primjenjuje i u Sloveniji zabilježena dva smrtna slučaja kod osoba koje su se cijepile, a oba su vezana s drugim pridruženim bolestima kod spomenutih umrlih. Naglasio je da nijedan od ta dva slučaja nije bio izravno povezan sa samim cijepljenjem.