koronavirus u susjedstvu

Slovenija do sada platila 68,5 milijuna eura za cjepiva, zanimljivo je koliko je cjepiva propalo

13.02.2022 u 18:18

Bionic
Reading

Slovenija je do sada za cjepiva protiv covida-19 platila 68,5 milijuna eura, a zbog isteka roka ili nepravilnog skladištenja odbačeno je oko 2,5 posto, odnosno 74 tisuća doza, objavilo je ministarstvo zdravstva

S kratkim rokom upotrebe - do početka travnja ove godine - u skladištu Instituta za javno zdravlje još je 3300 doza AstraZenece i 14.800 doza cjepiva Moderne jer se od druge polovice lani cijepi skoro isključivo mNRA cjepivima, a vektorskima samo na izričitu želju i uz potpis interesenata.

Ministarstvo zdravstva navelo je da je postotak odbačenih cjeliva relativno malen, da se rokovi upotrebe jako razlikuju, te da se trude kako bi cjepiva bila pravovremeno iskorištena, bilo u Sloveniji ili nekoj drugoj državi.

Slovenija je viškove cjepiva do sada donirala Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Egiptu i Zelenortskim otocima, a kroz međunarodni mehanizam pomoći COVAX namijenit će1,5 milijuna doza.

U 14 mjeseci od kako je u Sloveniji počelo cijepljenje, do danas je cijepljeno 57,7 posto ukupne populacije, a zadnjih mjeseci interes za cijepljenje je dosta malen.

  • +12
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK