93 POSTO ‘ZA’

Slovenci su opet rekli svoje - arbitraža!

16.08.2015 u 21:28

Bionic
Reading

Da Slovenija mora i dalje inzistirati na arbitraži za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom i nakon što je Hrvatska zbog kontaminacije tog procesa opozvala arbitražni sporazum smatra 93 posto Slovenaca, pokazala je anketa koju je za Slovensku televiziju i dnevni list 'Dnevnik' provela agencija Ninamedia

Da bi Slovenija trebala prihvatiti ponudu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da se obostrano potraži alternativni put za rješenje granice smatra 5 posto ispitanika, dok ostali nisu znali dati odgovor.

Na pitanje tko je kriv za arbitražni skandal, 37 posto od 700 ispitanika je navelo je da u slovenskoj politici nitko za to ne treba preuzeti odgovornost, nešto više od jedan posto smatra da bi zbog skandala trebao odstupiti premijer Miro Cerar, a 35 posto da valja smijeniti ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Anketa je rađena nakon što je Erjavec izbor drugog slovenskog arbitra Ronnyja Abrahama proglasio svojim diplomatskim uspjehom i nakon što je Abraham dao ostavku, pa je popularnost Erjavca u očima birača znatno pala: s visokog petog mjesta među najbolje rangiranim političarima pao je na samo dno, gdje mu društvo pravi Vinko Gorenak, nekadašnji ministar unutarnjih poslova u bivšoj vladi Janeza Janše.

Najbolje rangirani političar i dalje je predsjednik države Borut Pahor.

Odnos dviju najvećih stranaka u slovenskom parlamentu nije se promijenio zbog arbitražne afere iako su one na nju različiti reagirale, pa bi za Slovensku demokratsku stranku (SDS) Janeza Janše u sadašnjem trenutku glasovalo 15,6 posto birača, a za Stranku modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara 13,1 posto.

Na trećem su mjestu Socijalni demokrati (SD) s 8,9 posto i Udružena ljevica (ZL) s 8,8 posto potencijalnih glasova birača.

Zbog 'državotvorne' pozicije na obrani arbitraže ispitanici su međutim dali opću ocjenu vladi koja je bolja nego prije mjesec dana. Njen rad sada kao neuspješan ocjenjuje 58 posto upitanih, a prije mjesec dana tako je smatralo 60,5 posto.